x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfantul lapte de mama

Sfantul lapte de mama

de Florin Condurateanu    |    28 Ian 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Cu mare justificare zice poporul: "Sfantul lapte de la sanul mamei". Pentru ca stiinta a dovedit ca laptele de la sanul mamei este inegalabil.
Multi dintre oameni stiu ca principalul argument al superioritatii laptelui de san este ca prin el mama ii transfera pruncului anticorpi, ii imprumuta din imunitatea ei, ii consolideaza sistemul imunitar bebelusului ferindu-l de infectii.
Mai stie lumea ca, sugand lipit de pieptul mamei, pruncul este linistit, ca atingerea corpului mamei, ticaitul inimii ei ii confera calm si confort, zice medicina ca se indeplineste o legatura psihoemotionala.
Dar si alte calitati de superioritate are laptele de mama fata de laptele de vaca sau de alte forme de lapte praf, afirma conf. dr. Dumitru Matei de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului. In timpul suptului, compozitia laptelui de mama se modifica. Spre sfarsitul suptului, laptele uman este mai bogat in grasimi si ii aduce bebelusului senzatia de satietate, ocrotindu-l de supralimentatie.
Cei hraniti cu lapte din biberon sunt supralimentati si fac des diaree. Stiinta a mai demonstrat ca lipsa suptului ii adauga femeii un factor de risc in imbolnavirea de cancer de san. Laptele de vaca conduce nu numai la obezitate, ci si la otite si uneori poate sa provoace moarte subita. Copiii cu rahitism si carente de fier au fost de regula hraniti cu lapte de vaca. Proteinele din laptele de san sunt perfect adaptate la nevoile de crestere ale micutului. In laptele de vaca exista proteine in exces tocmai bune pentru cresterea unui vitel, asa ca acest surplus de proteine din laptele de vaca il supraincarca pe copil, conducand si la deficiente renale.
Laptele uman este mai bogat in glucide, care inlesnesc o mai buna dezvoltare a creierului. Grasimile din lapele de san sunt mai bogate in acizi grasi nesaturati cu mare valoare calorica. Acizii grasi saturati din laptele de vaca fixeaza calciu mai ales in intestin, producand constipatie. Sarea este de patru ori mai putina in laptele uman, micsorand riscul de hipertensiune ca si suprasolicitarea rinichiului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lapte