Gingivita este o afecțiune dată de inflamarea gingiilor. Ea apare de obicei din cauza plăcii dentare acumulate pe dinți. Chiar dacă este o boală non-distructivă, dacă este lăsată fără tratament pentru o perioadă lungă de timp, gingivita poate duce la parodontită, care este mult mai gravă și poate cauza pierderea dinților.
Gingivita poate fi cauzată de o multitudine de factori, nu doar de placa dentară. Printre aceștia, factori sistemici, medicamente, o dietă dezechilibrată, anumite bacterii, fungi sau chiar viruși, leziuni sau ca reacție la factori externi.
Un pacient cu gingivită va avea, de obicei, gingiile roșii, umflate și, cel mai probabil, va sângera la periatul dinților. Poate avea de asemenea gingii dureroase la atingere sau chiar respirație urât mirositoare.
Cum se tratează
Dacă afecțiunea este descoperită din timp, pacientul poate fi tratat și boala vindecată. În general, la cabinetul stomatologlui se face un detartraj, adică înlăturarea tartrului și a plăcii dentare de pe dinți. În cazul în care există probleme ortodontice, cu dinți nealiniați, se recomandă rezolvarea lor, pentru ca igiena orală să fie apoi eficientă
Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi. Este recomandat să folosiți o periuță electrică ce poate înlătura tartrul mai eficient. Folosiți ața dentară, măcar o dată pe și și o apă de gură cu efect antiseptic. Cel mai bine este să o achiziționați la recomandarea stomatologului.
Dr. Alina Simion, stomatolog