Somnul odihnitor si confortabil, noptile racoroase devin doar amintiri in perioadele caniculare. Cum sa dormi bine cand temperatura din dormitor este numai buna pentru sauna? Sau cum sa te odihnesti cand aparatul de aer conditionat iti sufla in ceafa? Incercati solutiile propuse de Jacques Fleurentin, presedintele Societatii Franceze de Fitofarmacologie si membru al Comitetului Stiintific al Fondului Francez pentru Sanatate si Mediu.
1) Hidratati-va suficient!
Regula potrivit careia trebuie sa bem minimum 1,5 litri de apa zilnic se aplica si in ceea ce priveste somnul odihnitor. 'Pentru a-si mentine temperatura sub 37 de grade Celsius, corpul elimina apa prin piele in procesul de transpiratie. De aceea, in zilele caniculare, pentru a compensa apa si sarurile minerale pierdute prin transpiratie, cantitatea de apa trebuie suplimentata la 2-2,5 litri in 24 de ore. In cazul in care nu va hidratati suficient apar tulburari ale metabolismului care se pot solda, printre altele, si cu insomnie', explica doctorul Jacques Fleurentin. Specialistul francez mai atrage atentia asupra bauturilor cu efecte energizante sau psihostimulante, cum sunt cafeaua, ceaiul verde sau negru, care nu trebuie baute dupa ora 16:00.
2) Deschideti ferestrele numai noaptea!
Pentru ca in dormitor sa nu patrunda caldura de afara, tineti ferestrele inchise si cu draperiile sau jaluzele trase pe tot parcursul zilei. Deschideti ferestrele doar noaptea, cand temperatura mai coboara fata de valorile din timpul zilei. Curentii de aer formati prin deschiderea ferestrelor vor racori atmosfera din casa fara a va pune in pericol sanatatea. Ventilatorul si aerul conditionat pot fi folosite pentru racorirea dormitorului inainte de a va aseza in pat, dar nu sunt indicate pe tot parcursul noptii. 'Aerul conditionat trebuie folosit cu masura. Este bine sa reglati temperatura cu cinci grade mai putin decat cea de afara. Chiar si asa, aparatul de aer conditionat trebuie oprit in timpul somnului', precizeaza Jacques Fleurentin.
3) Mancati usor seara!
Regula de a nu manca mult seara trebuie respectata indiferent de anotimp. Aceasta regula este uitata de cei care isi permit sa aiba o masa principala numai cand ajung seara acasa dupa o zi de munca. Este insa o greseala platita cu pretul noptilor nedormite. Se stie ca mesele imbelsugate, mancarurile grele, cu un continut crescut de grasimi si zaharuri provoaca o digestie dificila si, ca urmare, perturbarea somnului. Nici varianta de a nu manca seara nu este o solutie, pentru ca senzatia de foame va poate impiedica, de asemenea, sa dormiti bine. Ideal este ca seara sa mancati putin si echilibrat. Clasica salata de rosii cu branza si o felie de paine integrala constituie o cina perfecta in noptile caniculare.
4) Relaxati-va inainte de culcare!
Evitati activitatile obositoare sau solicitante inainte de a va pune in pat. Aveti nevoie de o jumatate de ora de calm. Si ce poate fi mai linistitor si mai racoritor intr-o seara torida decat un dus cu apa calduta. Apa nu trebuie sa depaseasca temperatura corpului, adica 37 de grade Celsius, pentru ca organismul sa nu fie obligat la un efort suplimentar de adaptare.
5) Beti un ceai calmant!
Infuziile din plante sunt indicate atat pentru proprietatile hidratante, cat si efectele sedative. Valeriana, passiflora, florile de tei si paducelul sunt plantele recomandate de Jacques Fleurentin pentru inducerea unui somn linistit in timpul verii.
6) Treziti-va mai devreme!
Specialistul francez sustine ca vara este bine sa va treziti cu 30 de minute mai devreme decat de obicei, indiferent de ora la care ati adormit. Chiar daca veti fi somnorosi dimineata, merita efortul, pentru ca veti reusi sa adormiti mai usor seara urmatoare. Aceasta metoda poate reseta ceasul biologic. Practic, organismul invata sa nu se bazeze pe somnul de dimineata, pentru ca nu il va avea. Este o metoda care solicita vointa si perseverenta, dar respectand-o va veti da seama ca puteti dormi bine noaptea, iar ziua veti mai odihniti si in forma maxima.
Stiati cå…
n) Temperatura optima pentru un somn odihnitor este 20-22 de grade Celsius atat in cazul adultilor, cat si al copiilor.
n) Somniferele sunt contraindicate in noptile caniculare. Aceste medicamente induc un somn profund si inhiba activitatea unor neuroni. In mod normal, din cauza disconfortului produs de supraincalzire, instinctiv organismul isi schimba de mai multe ori pozitia in timpul somnului, pentru a pierde caldura. Persoanele care iau somnifere ca sa adoarma nu vor mai simti nevoia de a se intoarce de pe o parte pe alta. Oricum, somnul indus de somnifere nu este unul odihnitor. La trezire, persoanele care iau astfel de medicamente au o senzatie de buimaceala si de oboseala ca si cum nu ar fi dormit deloc.
n) Creierul este sensibil la temperaturi crescute. Asa se explica de ce in noptile caniculare apar tulburari de somn sau cosmaruri. Situatia este similara cu starile de febra sau frisoane.