x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfaturi pentru o alaptare linistita

Sfaturi pentru o alaptare linistita

00 0000   •   00:00

Alaptarea, aceasta relatie speciala a mamei cu pruncul, presupune rabdare si multa grija pentru a depasi posibilele dificultati din primele saptamani. Regula de aur pentru ca alaptarea sa fie un moment de tandrete este ca mama sa fie cat se poate de odihnita. De aceea, indatoririle care nu tin de ingrijrea directa a micutului este bine sa fie incredintate tatalui sau altor membri ai familiei.  

Mama trebuie sa se dedice bebelusului, pentru ca nimeni altcineva nu-i poate oferi acest dar de viata care este laptele matern, remarca dr. Nicoleta Bobe, neonatolog la Maternitatea Spitalului Polizu. Primul lapte sau colostrul este cea mai buna hrana pentru nou-nascut, oferindu-i foarte multi anticorpi, care il protejeaza de infectii intr-o perioada cand sistemul lui imunitar nu este inca dezvoltat.  

Dupa 3-4 zile de la nastere, sanii incep sa produca o cantitate mai mare de lapte. In aceasta perioada numita "furia laptelui", mameloanele si sanii pot sa doara cateva zile. Intre supturi, care trebuie sa fie frecvente pentru a goli sanul, se recomanda aplicarea unor comprese reci pentru alinarea durerilor. Dupa ce a trecut "furia laptelui", alaptarea devine simpla si comoda atat pentru mama, cat si pentru sugar. In timpul alaptarii este necesar un sutien special care sa sustina sanul, fara sa-l preseze.  

Foarte importanta este totodata igiena zilnica a sanului. Se recomanda evitarea folosirii sapunului sau a alcoolului medicinal, ci doar spalarea cu apa calda inainte si dupa alaptare. Mameloanele trebuie pastrate uscate, deoarece umiditatea irita pielea si le impiedica sa se intareasca. Cand isi hraneste pruncul, mama trebuie sa stea cat mai confortabil pe pat sau pe fotoliu. Cu cat este mai relaxata, cu atat mai usor curge laptele. Pe de alta parte, foarte multe probleme ale alaptarii sunt cauzate de pozitia gresita in care este tinut copilul la san. Sugarul trebuie sa fie culcat pe o parte, burtica lui sa atinga pantecul mamei pentru a putea gasi usor sanul. Niciodata copilul nu trebuie tinut pe burtica sau pe spate cu capul intors la san. Este bine ca mama sa-i lase bebelusului o manuta libera astfel incat sa-i poata atinge sanul in timp ce este hranit.  

LICHID VIU. Laptele matern este un lichid "viu". Compozitia sa se schimba de la o zi la alta, ba chiar de la o etapa a suptului la alta, in functie de nevoile sugarului.  

BENEFICII. Laptele mamei contine toate substantele nutritive absolut necesare sugarului. Este biologic "specializat" sa stimuleze dezvoltarea creierului, marind coeficientul de inteligenta. Protejeaza copilul de numeroase infectii, alergii si anemie.  

INSTINCT. Nou-nascutii au reflexul de cautare a sanului. Astfel, daca mama ii va mangaia usor obrazul, care este apropiat de san, pruncul va deschide gura ca si cand ar casca si va cauta mamelonul. In aceeasi clipa, mama trebuie sa-i aduca repede gura la san. Reflexul de supt este stimulat si atunci cand mama apropie de gura bebelusului mamelonul umezit cu cateva picaturi de lapte. Dupa ce este hranit, micutul trebuie indepartat delicat de la san.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul mama