x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sindromul premenstrual poate fi tratat

Sindromul premenstrual poate fi tratat

de Magda Colgiu    |    24 Noi 2009   •   00:00
Sindromul premenstrual poate fi tratat
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Balonare, nervozitate, sâni dureroşi şi o stare de oboseală inexplicabilă sunt doar câteva dintre manifestările sindromului premenstrual. Dacă acest sindrom afectează toate femeile sau dacă este ereditar, ne spune medicul Dinu Florin Albu, doctor în medicină, medic primar obstetrică-ginecologie şi genetică medicală de la Spitalul "Panait Sârbu" din Bucureşti. De asemenea, reputatul specialist ne explică şi cât de grav poate fi acest sindrom şi cum poate fi el combătut.

"Toate femeile se confruntă cu sindromul premenstrual. Însă manifestările acestuia diferă de la caz la caz. Unele femei doar simt că le vine menstruaţia (manifestare uşoară, nedureroasă), altele însă acuză dureri insuportabile. Sunt foarte rare cazurile în care o femeie nu ştie când îi vine menstruaţia", precizează medicul Albu. "Este posibil ca, din cauza administrării de contraceptive orale combinate (COC), manifestările ce apar înaintea menstruaţiei să fie foarte puţin evidente.

De altfel, printre medicamentele care se administrează în cazurile grave de sindrom premenstrual se numără aceste contraceptive". Laptele este, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Massachusetts (SUA), un alt "medicament" contra manifestărilor sindromului premenstrual. Oamenii de ştiinţă americani susţin că femeile care beau lapte, indiferent dacă este degresat sau nu, au mai puţine neplăceri în perioada critică a lunii. De asemenea, majoritatea simptomelor premenstruale sunt considerabil ameliorate.

DISFUNCŢIA DISFORICĂ PREMENSTRUALĂ
Sindromul premenstrual ce se manifestă cu simptome grave, ce pot inactiva total o femeie, se numeşte disfuncţie disforică premenstruală (DDP). Conform medicului Albu, DDP se mai caracterizează şi prin "dureri intense, care pun o femeie aptă de muncă sau de alte activităţi în situaţia de a nu mai putea face absolut nimic. De asemenea, o femeie cu sindrom premenstrual sever poate prezenta greţuri, iritabilitate, depresie.

Toate aceste manifestări dispar, în general, integral în momentul în care începe menstruaţia. Medicul recomandă ca, în cazul în care sindromul premenstrual se manifestă acut, iar femeia nu e aptă de muncă, ea să solicite câteva zile de concediu medical. "Nu e nici o ruşine să spui că suferi de aşa ceva", mai spune specialistul. Acest sindrom, de care suferă circa 75% dintre femei, poate fi ereditar. Depinde de "bagajul genetic" al fiecărei femei.

COC-URILE, UN REMEDIU
Medicamentele care pot fi folosite în simdromul premenstrual sunt cele de combatere a durerilor, dar şi contraceptivele combinate (COC), pentru normalizarea echilibrului hormonal. În aceste condiţii, manifestările sindromului premenstrual sunt mult atenuate, asigurând confortul general al femeii. Medicul Dinu Florin Albu spune că este posibil ca sindromul să fie declanşat sau stopat de diverse traume. "Un stres puternic poate fi pozitiv sau negativ. Chiar şi naşterea poate fi un factor ce poate opri sau declanşa acest sindrom". O altă cauză a apariţiei sau a stopării manifestărilor sindromului premenstrual poate fi începerea vieţii sexuale.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii