x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Statistica - Numarul cezarienelor este in crestere

Statistica - Numarul cezarienelor este in crestere

01 Apr 2005   •   00:00

Numarul femeilor care apeleaza la cezariana pentru a aduce pe lume copii este in continua crestere, conform datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

TENDINTA. Unul din patru copii vine pe lume prin cezariana
Astfel, 15% din nasteri au loc prin cezariana, din care doar 10% sunt justificate din punct de vedere medical. In Anglia, 22,7% din femei au nascut prin cezariana in 2003-2004, fata de un procent de 20% in 2002. Departamentul de Sanatate si-a propus sa intervina pentru a scadea rata operatiilor prin cezariana, pentru ca "unul din patru copii este nascut astfel, ceea ce reprezinta un numar mult prea mare", crede Dame Karlene Davis, de la Royal College of Midwives.

OPERATIE MAJORA. Cezariana este o operatie de mare risc pentru femei, iar cele care apeleaza la ea in mod deliberat nu sunt suficient de informate cu privire la aceste riscuri. "Viitoarele mame trebuie sa stie care sunt avantajele unei nasteri normale", afirma Karlene Davis. Belinda Phipps, directorul executiv al National Childbirth Trust, si-a exprimat nemultumirea cu privire la cresterea alarmanta a numarului de operatii prin cezariana: "Maternitatile lupta pentru scaderea acestei rate si speram ca aceasta moda sa dispara in urmatorii ani. O atentie mai mare pentru viitoarele mame ar putea sa scada rata cezarienelor". Belinda Phipps crede ca schimbarile simple si necostisitoare, precum asigurarea unei camere mai spatioase si mai bine luminate, le pot ajuta pe gravide sa opteze pentru o nastere normala. (Oana Antonescu)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă