x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stomacul te da de gol cand minti

Stomacul te da de gol cand minti

de Andrada Floria    |    07 Noi 2005   •   00:00
Stomacul te da de gol cand minti

Detectorul de minciuni ar putea fi inlocuit cu un alt aparat care sa analizeze activitatea electrica din stomac, conform celor mai recente cercetari.

In urma unui studiu in cadrul caruia au fost testati 16 subiecti, oamenii de stiinta de la Universitatea din Texas au descoperit ca numarul si intensitatea impulsurilor electrice de la nivelul stomacului sunt mai relevante pentru depistarea minciunilor decat clasicul poligraf. "Bataile inimii, analizate de poligraf, s-au intensificat atat atunci cand subiectii au spus adevarul, cat si atunci cand au mintit. Insa activitatea electrica din stomac s-a modificat numai in momentul in care raspunsul lor la intrebari nu a fost conform cu realitatea", a explicat Pankaj Pasricha, cercetatorul de la Universitatea din Texas care a condus studiul.

PROVOCARE. Studiul a fost facut public la Colegiul American de Gastroenterologie din Hawaii, in cadrul celei de-a saptezecea intalniri anuale. Pankaj Pasricha a dezvaluit cu aceasta ocazie si motivul pentru care a realizat studiul. Fiica sa, Trisha, eleva la liceu, a vrut sa efectueze un proiect care sa o ajute sa descopere daca stresul are legatura cu actul de a minti. Asadar, tatal sau, gastroenterolog, a efectuat acest studiu, in care 16 adulti au fost supusi la testul cu poligraf, dar au fost conectati si la un dispozitiv care capteaza impulsurile gastrice. "Rezultatele au fost cel putin provocatoare", a aratat Pankaj Pasricha. (Andrada Floria)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă