x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stresul copiilor de Sarbatori

Stresul copiilor de Sarbatori

12 Dec 2004   •   00:00

Nu faceti o drama din faptul ca nu va puteti permite sa le oferiti micutilor daruri scumpe. Explicati-le ca nu intotdeauna este posibil sa aiba tot ce isi doresc.


STELUTA INDREI

Click pentru a mari imaginea
ALEGERE. Cartile si jocurile educative sunt cele mai potrivite cadouri de Craciun pentru copii
Luna cadourilor a inceput de cateva saptamani. Jucariile sunt peste tot, mai ales in vitrinele atragatoare ale magazinelor. Minunate dulciuri ne fac cu ochiul de oriunde. Rafturile nesfarsite cu jucarii, culorile nemaipomenite, muzica vesela din magazine, toate sunt perfect orchestrate in atmosfera magica de Craciun.

In aceste conditii, este destul de greu pentru parinti sa le atraga atentia copiilor de la toate tentatiile care ii inconjoara in preajma Sarbatorilor de iarna. Rezultatul: aceste oaze de fericire se pot transforma pentru unii copii in locuri ale frustrarii, care pot genera mici "drame" familiale… "Societatea de consum, in care traim si noi, inseamna in general, frustrare. Faptul ca suntem inconjurati de obiecte pe care nu intotdeauna ni le putem permite nu trebuie sa se transforme intr-o drama", este de parere psihologul Marina Cavassi de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu".

SFATURI. Toleranta la frustrare se invata inca din copilarie. Gradul scazut de toleranta la frustrare este o problema, intrucat un astfel de copil se asteapta ca adultii sa faca tot ce vrea el. Parintii trebuie sa le explice copiilor ca jucariile din magazine sunt foarte frumoase, o data le vor putea cumpara si ei, dar in momentul respectiv este imposibil sa le achizitioneze.

JUCARII. "Ca psiholog as prefera ca parintii sa se indrepte catre jocurile de tip educativ si carti. Este important ca interesul pentru cartea de colorat, de basme sa fie format de la varste mici. Copilul va fi obisnuit cu acest obiect - cartea - care va fi un lucru pretios pentru el", remarca psihologul Marina Cavassi. In plus, cartile, jocurile nu sunt scumpe, sunt utile si ii produc copilului o satisfactie imediata. El poate fi mult mai incantat de o carte, un joc, un set complet de creioane colorate sau o trusa de acuarele. Ideea ca faci un copil fericit cumparandu-i o jucarie foarte scumpa este eronata, sustin specialistii. De asemenea, ideea de a-i coplesi pe copii cu cadouri este gresita. Cu cat au mai multe jucarii, cu atat interesul lor scade. Jucariile care tapeteaza camera copilului in numar exagerat de mare isi pierd semnificatia si valoarea. Parintii trebuie sa aiba grija de a alege jucaria potrivita varstei copilului, iar aceasta alegere nu trebuie facuta in functie de criteriile si preferintele adultului. Trebuie evitate jucariile foarte ieftine, de slaba calitate, care sunt periculoase pentru copii pentru ca unele se descompun usor, avand componente ce pot fi inghitite de cei mici, iar altele au marginile taioase.

SOMNUL IN VACANTA
Agitatia care atinge cote maxime in Ajunul Craciunului are, de asemenea, repercusiuni asupra somnului copiilor. Ceea ce este gresit daca ne gandim ca odihna, recuperarea si buna dispozitie trebuie sa fie cuvinte de ordine in timpul vacantei. Totusi, parintii nu iau intotdeauna in serios avertismentele specialistilor, iar la inceputul lunii ianuarie, invatatorii se plang de faptul ca unii copii se intorc la cursuri mai obositi decat erau cand au plecat in vacanta. Chiar daca de Craciun si Revelion, copiii au voie sa petreaca alaturi de parinti pana la ore tarzii, este bine ca in ultimele zile de vacanta cei mici sa revina la programul normal de somn pentru a fi in forma la scoala.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă