Oamenii de ştiinţă danezi avertizează asupra faptului că sucurile de fructe consumate de milioane de copii din mai multe state europene ar putea conţine o substanţă cancerigenă. Ei au descoperit în băuturile analizate un nivel ridicat de antimoniu, substanţă care, consumată în cantităţi mari, poate fi mortală.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au publicat un studiu care susţine că în compoziţia sucurilor analizate s-a găsit, în medie, un nivel de antimoniu de 2,5 ori mai mare decât cel permis de reglementările europene în vigoare.
Conform cercetătorilor, antimoniul, substanţa descoperită în sucuri, poate provoca afecţiuni la nivelul plămânilor şi al inimii.
Se crede că provenienţa substanţei dăunătoare rezidă în ambalajul de plastic, în care sunt îmbuteliate sucurile, antimoniul fiind folosit în producerea Polietilentereftalat (PET).
Oamenii de ştiinţă nu au făcut publice numele companiilor producătoare ale sucurilor ce conţin substanţe dăunătoare şi au admis că deşi concentraţia de antimoniu descoperită în sucuri depăşeşte cu mult limita normală, nici o măsură legală nu poate fi luată, pentru că nu există legi pentru astfel de cazuri.
Cercetătorii au studiat 42 de tipuri de suc (de coacăze, căpşuni, zmeură şi cireşe amare) din state precum Danemarca, Scoţia şi Grecia.
dailymail.co.uk