Cartofii fierti pot contribui la scaderea tensiunii arteriale, spun cercetatorii de la Institutul de Studiu al Alimentului din Marea Britanie. Acestia au descoperit existenta in cartofi a unei substante - cocoamina - care are capacitatea de a scadea tensiunea. Pana acum se cunostea existenta cocoaminei doar in unele plante chinezesti si era folosita pentru tratarea asa-numitei "boli a somnului", raspandita in Africa si provocata de intepaturile mustei Tete.
PREPARARE. Cercetatorii avertizeaza insa ca pentru a beneficia de proprietatile cartofului, el trebuie pregatit in aburi sau fiert, nicidecum prajit. Prin prajire sunt distruse substantele care protejeaza inima, iar cand cartofii vin in contact cu grasimea incinsa, este generata o substanta neurotoxica si cancerigena - acrilamida. De asemenea, cartofii nu trebuie amestecati cu produse bogate in proteine. Carnea necesita o perioada de digestie mai lunga decat carbohidratii - 10-12 ore, iar combinatia proteine-carbohidrati, respectiv carne-cartofi, ingreuneaza digestia. Studiul mai sustine si proprietatile terapeutice ale sucului de cartof in cazul afectiunilor cardiovasculare. Astfel, pentru mentinerea tensiunii in limitele normale, hipertensivilor li se recomanda sa bea zilnic, cu 30 de minute inainte de masa, un sfert de pahar cu suc proaspat pregatit.Citește pe Antena3.ro