x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sufletul si pielea

Sufletul si pielea

de Florin Condurateanu    |    18 Feb 2006   •   00:00
PULSULMEDIINEI
Studiile au scos in evidenta o concluzie surprinzatoare: 20%-40% dintre consultatiile dermatologice vizeaza si probleme psihice. S-ar putea scrie chiar un capitol "Sufletul si pielea".
Conferentiar doctor Olga Simionescu, de la Clinica de dermatologie a Spitalului Colentina, cea care scrie si tratate importante de dermatologie, premiate si de Academia Mare a Romaniei, si de Academia de Stiinte Medicale, dar si de Colegiul Medicilor, dovedeste si in acest capitol ca este la curent cu noutatile stiintei dermatologice in lume, ca nu degeaba este membra a Academiei Statelor Unite de Dermatologie, a Academiei Europene de Dermatologie si a Academiei Germane de Dermatologie. Aceste dermatoze pot fi aparute ca o consecinta a unei boli psihice, dar sunt si oameni suferind de boli de piele ce produc un puternic impact emotional. Din aceasta a doua categorie se pot da exemple precum: acneea ce loveste si sufleteste o adolescenta care poate ramane traumatizata psihic pe viata de la fata ei plina de cosuri, de nu-i face curte nimeni. O alta boala din aceasta categorie este iluzia parazitara. O boala ce traduce o psihoza. Omul are ferma convingere ca-i umbla pe sub piele un parazit ce-i provoaca mancarimi, dar in realitate nu exista parazitul.

O alta boala este dismorfofobia. In aceasta afectiune, omului nu-i mai place o parte din corpul lui. Isi studiaza ore intregi in oglinda pielea, gura, ochii, zona genitala. De multe ori apeleaza la chirurgia estetica pentru a-i elimina cateva riduri chiar din tinerete. Este o boala mai putin grava si dermatologul ii prescrie si medicamente emoliente aplicate local, dar si o medicatie antidepresiva. Ea este o fobie, cum ar fi teama de a fi batrana, fobia de a avea sifilis. O alta boala este dermatoza facticiala. Omul isi produce singur leziuni cu cutite, se arde cu tigara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă