x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tehnica de intinerire a vertebrelor

Tehnica de intinerire a vertebrelor

28 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI
La Spitalul de Ortopedie Foisor a fost introdusa o tehnica moderna de protezare a vertebrelor, folosita in mod curent in Occident.
DANIELA SONTICA

Hernia de disc, boala a coloanei vertebrale, apare in urma disfunctiei moleculelor de colagen, care, prin imbatranire, nu mai pot "hrani" discul intervertebral, provocandu-i leziuni. Principala cauza a bolii este sedentarismul. Mecanismul prin care se produce hernia de disc este explicat de medic primar ortoped Traian Ursu, seful Sectiei Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Ortopedie Foisor si membru al Societatii Europene de Chirurgia Coloanei: "Comparati discul intervertebral cu o anvelopa care incepe sa piarda aer! Cele doua vertebre se vor apropia mai mult una de cealalta, aparand o instabilitate, care provoaca durere. In timp, se va produce o fisura orizontala, o butoniera sau se rupe partea posterioara a discului. Aceasta ultima faza este cea mai grava. Nucleul discului ajunge la nivelul canalului medular, provocand paralizia".

Patru centimetri

Metoda "clasica" de chirurgie consta in indepartarea partii afectate a vertebrei si introducerea unei grefe de os prelevata din alta parte a corpului. Durerea dispare, dar se produce o destabilizare a coloanei in partea posterioara, suprasolicitand celelalte segmente vertebrale. Vertebra operata devine imobila, iar in timp se deterioreaza.

Aceasta tehnica nu se mai foloseste de mult in Occident, fiind inlocuita cu un nou tip de interventie chirurgicala. Noul tip de operatie, realizat la Spitalul Foisor prin parteneriatul dintre compania Johnson & Johnson si dr. Traian Ursu, se face printr-o tehnica minim invaziva, cicatricea avand cam patru centimetri.

"Protezarea incearca sa imite miscarea naturala a discului intervertebral prin introducerea in coloana a doua discuri din cobalt-crom si titan, foarte bine slefuite, intre care se afla un disc mobil din polietilena dura", spune dr. Traian Ursu.

AVANTAJELE NOULUI TIP DE OPERATIE
Tehnica de protezare intervertebrala, care utilizeaza discul artificial Chart..., conceput la Universitatea Chart... din Berlin, se adreseaza pacientilor cu sciatica, tulburari de mictiune, dar care nu prezinta o deteriorare in partea posterioara a corpului vertebral sau infectii.

Pacientii astfel operati vor putea sa se miste la numai cateva ore de la interventie, iar dupa cateva saptamani pot relua activitatile unei vieti normale, in timp ce la operatia clasica era nevoie de cateva luni bune de refacere. Dar principalul avantaj al noii tehnici este ca reda pacientului inca 15-20 de ani de viata normala, ceea ce nu se intampla in cazul procedurii clasice de operare a herniei de disc. Pot beneficia de aceasta tehnica bolnavii peste 35 de ani si cei care nu au mai mult de 60, la varste prea inaintate coloana avand o mobilitate mai redusa. Discul artificial costa 1.800 de euro si nu este deocamdata decontat de asigurarile de sanatate.
×
Subiecte în articol: sanatatea adultului