x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapie contra Alzheimer

Terapie contra Alzheimer

de Magda Marincovici    |    14 Ian 2008   •   00:00
Terapie contra Alzheimer

Semnal ● Tratament injectabil pentru sănătatea creierului Journal of Neuroinflamation publică în ediţia online un tratament care ar putea ameliora sensibil simptomele bolii Alzheimer.



Semnal ● Tratament injectabil pentru sănătatea creierului
Journal of Neuroinflamation publică în ediţia online un tratament care ar putea ameliora sensibil simptomele bolii Alzheimer.


La pacienţii diagnosticaţi cu această boală neurodegenerativă se observă o deteriorare lentă şi insidioasă a celulelor creierului. Acest proces afectează memoria şi funcţionarea mentală. Bolnavul este supus unor tulburări care deteriorează sistemul cognitiv, limbajul, gesturile până la punctul în care el va fi în imposibilitatea de a mai realiza şi cele mai simple gesturi ale vieţii zilnice.


IMUNITATEA. Analizele au demonstrat că pacienţii afectaţi de boala Alzheimer au un nivel ridicat de TNF alpha (Factor de necroză tumorală) în lichidul cefalorahidian. TNF este o componentă esenţială a sistemului imunitar al creierului şi este implicat în procesul de transmitere a impulsurilor nervoase. Dacă TNF este în exces, acest factor împiedică transmiterea influxului nervos şi provoacă reacţii inflamatorii.


TESTE. Pornind de la acest aspect, o echipă de cercetători au testat efectul unei molecule anti-TNF, etanercept, care este folosită deja în tratarea unor boli ale sistemului imunitar, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau psoriazisul sever. Rezultatele obţinute sunt încurajatoare. Sunt suficiente doar câteva minute după injectarea noului tratament în coloana vertebrală pentru a obţine o îmbunătăţire sensibilă a simptomelor bolii. În articolul din ediţia online a Journal of Neuroinflammation se mai precizează că un număr încurajator de pacienţi cu forme mai mult sau mai puţin severe au fost trataţi cu succes prin această metodă. Totuşi, mai sunt necesare teste clinice pe eşantioane reprezentative de pacienţi.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă