Există riscul ca persoanele care nu au acces la chirurgia plastică să fie excluse din societate. Pentru că societăţii îi plac tinereţea şi frumuseţea.
Doar cei "avuţi", care lasă averi în cabinetele de chirurgie estetică, vor putea "masca" semnele trecerii timpului. Cu bani faci orice, inclusiv tinereţe şi frumuseţe. Mănânci bio, îţi modelezi chipul şi trupul cu chirurgia estetică, programe de fitness... Astfel, tinereţea fără bătrâneţe este semnul celor bogaţi.
Să luăm un exemplu: alimentaţia sănătoasă. Cine are venituri substanţiale îşi permite alimente bio zilnic, despre care ştim că sunt scumpe, dar care sunt aliatele sănătăţii şi frumuseţii.
Lupta cu semnele vârstei începe pe la 50 de ani şi mai ameninţate se simt femeile. Fiecare rid este o catastrofă. Orice metodă care promite eliminarea ridurilor este testată pe propria piele. Căutarea de noi şi noi metode antirid devine o obsesie. Bunica, îngerul familiei care deţine valoroase reţete şi remedii dătătoare de frumuseţe, a ieşit din decor, lăsând locul femeii care nu vrea să devină mamă-mare şi care o are ca model pe Lara Croft, protagonista seriei Tomb Raider, frumoasă, inteligentă, atletică, nobilă. Dar modul în care se comportă femeia cu propriul corp lasă impresia că acesta este un obiect aidoma altora din jurul ei.
Un corp moştenit cu unele imperfecţiuni, acum, poate fi corectat de chirurgul estetic. Aşa poţi avea un corp ideal, musculos, bine hrănit, fardat cu cosmetice scumpe... Aşa poţi deschide toate uşile, poţi ocupa cele mai înalte poziţii de conducere în companii prospere... Iar corpul real, cel care îmbătrâneşte în mod firesc şi care nu mai răspunde reţetelor de întinerire promovate de clipurile publicitare, este, evident, ascuns cu mare grijă. Astfel, după reparaţii în locuri esenţiale, prin grefe şi proteze, prezentul aparţine omului frumos şi tânăr, graţie chirurgiei estetice.
Asistăm la o metamorfozare în superom, dotat cu puteri nebănuite, neatins de bătrâneţe, cu succes în plan profesional... datorită implanturilor. Fenomenul este periculos. Psihologii spun că rapid trebuie să i se pună punct. Riscul cel mai mare este de a ne îndrepta spre eugenism şi rasism, care nu tolerează decât indivizi tineri şi perfecţi. În acest sens, specialiştii se întreabă firesc: în ce măsură această fiinţă a viitorului, făcut din module, mai are ceva comun cu fiinţa umană?
Citește pe Antena3.ro