x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tiroida si ochii bulbucati

Tiroida si ochii bulbucati

24 Mar 2004   •   00:00

Povestea a innebunit un barbat: sotia i-a cerut sa-i tina poseta, iar ea a purces sa suie scarile blocului in patru labe, „asa ma simt in stare, fiindca simt o teribila oboseala si neputinta".

S-au dus grabnic la medicul psihiatru, care, constatand ca femeia nu bate campii, a trimis-o la endocrinologie, unde a fost diagnosticata cu boala Basedow. Bineinteles ca aceasta e o stare mai rara, extrema, dar aceasta boala cu exces tiroidian se manifesta si prin oboseala la efort mic, scaderea fortei musculare, omul slabeste, desi mananca bine, ii tremura mainile, isi schimba si comportamentul. Intrand in registrul labil, bolnavul trece repede de la o idee la alta, de la ras la plans.

Conform explicatiilor profesorului Mihai Coculescu, directorul medical al Institutului de Endocrinologie „Parhon", alte trei semne importante semnaleaza boala Basedow. Omului ii creste gusa, tiroida lui se mareste mai repede decat in lipsa de iod, dar nu face noduli si nici cancer; ochii incep sa sticleasca, ies din orbite, devin ochii bulbucati, exoftalmici; inima bate repede chiar cand omul sta, chiar cand doarme. Mecanismul de actiune a bolii Basedow este altul fata de gusa provocata de lipsa de iod. Boala Basedow este o boala autoimuna, sistemul imunitar, cel de lupta cu microbii intra intr-o situatie anormala si lupta cu propria tiroida, anticorpii, care de regula trebuie sa distruga tinta, in acest caz stimuleaza tinta falsa, adica tiroida, care produce hormoni in exces. Si bulbucarea ochilor are la baza acelasi mecanism autoimun, anticorpii patrund in muschii oculari si imping ochii in afara, omul are privirea specifica groazei, pleoapa de sus nu mai cuprinde ochiul si el nu mai este umezit.

Stiinta nu a descoperit cauza acestei boli, dar unele imprejurari o favorizeaza, stresul de exemplu. Boala Basedow e vindecabila, tratata ea nu lasa urme. Boala se trateaza prin odihna, repaus intr-o zona de dealuri, prin iesirea din mediul de la serviciu.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă boala