x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Trăiască usturoiul

Trăiască usturoiul

de Florin Condurateanu    |    08 Ian 2009   •   00:00

Toate sfaturile date de dr Mihaela Ionescu, nutriţionist, medic primar la Institutul de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice “N. Paulescu”, nu se constituie într-o listă cu aer de inchiziţie, nemiloasă.

Recomandările ţin seamă şi de buna dispoziţie a omului şi de ideea că în nici o direcţie nu trebuie să se sară calul. Iată sfaturi pentru mesele noastre aniversare. Lângă carne ce garnituri e bine să punem în farfurie. Bineînţeles cartofii sunt pe prim-plan. Mai bine sub formă de cartofi natur, piure sau copţi. O dată ne putem delecta şi cu cartofi prăjiţi, dar nu mai des. După cum merge bine şi tradiţionala mămăliguţă. E bine să se mănânce cartofi şi mămăligă în loc de pâine, fiindcă ele au mai puţine calorii. Murăturile nu trebuie să fie foarte sărate sau foarte acre. E bine ca murăturile să fie spălate, ca să se mai lepede de sare şi oţet. Varza murată este bună ca şi sfecla, deşi ultima nu merge la toţi diabeticii. E bine să mâncăm salată verde şi salată de castraveţi. Sunt acceptate mai puţin sosurile, iar cârnaţi, şorici, sarmale să nu uităm că sunt “grele”. Mai bine peşte, o carne uşoară, care se digeră fără dificultate, dar sub formă de peşte la grătar cu legume. Icrele sunt bune, dar fiind frecate cu mult ulei şi ceapă pot duce la indigestie, la suferinţe ale bilei şi colonului. Usturoiul din cârnaţi şi din piftie este un  aliment sănătos, în special pentru aparatul cardiovascular. Dar usturoiul nu se recomandă celor cu necazuri digestive, căci are arsenic şi conduce la balonări şi arsuri. Ciupercile sunt bine venite ca aperitiv şi garnitură. Ciupercile sunt cea mai bună proteină, dar să fie preparate fierte sau la cuptor şi fără prea multă maioneză şi unt.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă