x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tutunul face rău şi la glaucom.

Tutunul face rău şi la glaucom.

de Florin Condurateanu    |    02 Iun 2011   •   21:00
Tutunul face rău şi la glaucom.

In mintea poporului s-a inradacinat ideea ca in materie de ochi glaucomul este seful dracilor. Glaucomul nu este o boala usoara. Astfel, glaucomul cronic simplu chiar nu da simptome. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori este descoperit intamplator. Ceea ce nu este un lucru pozitiv, fiindca el poate sa se agraveze fara ca omul sa stie de glaucomul din ochii lui.

Dar ce este, de fapt, boala de glaucom. Glaucomul este o tensiune prea mare in globul ocular. Iata cateva aspecte legate de glaucomul cronic simplu, respectiv cel fara simptome. Ne ofera aceste informatii profesorul doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice.

Inca de la inceput, medicul Mo­nica Pop subliniaza faptul ca, nefiind avertizati prin alarma simptomelor, descoperirea glaucomului cronic simplu este absolut intamplatoare. Tocmai de aceea trebuie sa facem perio­dic un consult oftalmologic pentru ma­surarea tensiunii intraoculare.

S-au perfectionat medicamentele pentru glaucom si tendinta este ca interventia chirurgicala in glaucom sa fie evitata sau sa fie cat mai mult ama­nata. Deci e bine ca glaucomul sa fie tra­tat cu picaturi si sa nu fie imperios necesara operatia. Tot mai des se aso­ciaza cataracta cu glaucomul. In ge­neral, dupa operatia de glaucom apa­re si cataracta. Mai rar se asociaza mio­pia cu glaucomul. Totusi, ochiul hi­permetrop poate sa se constituie ca un factor de risc pentru im­bol­na­vi­rea de glaucom.

Atunci cand bolna­vul de glaucom are nevoie de ochelari de distanta, inclusiv de lentile de aproa­pe, el nu trebuie sa renunte la oche­lari. Iata una dintre explicatii: cand nu poarta ochelari, miopul are ten­dinta sa-si stranga ochii pentru a ve­dea mai bine. Dar cand el isi stran­ge ochii marese tensiunea intraoculara, deci face rau glaucomului. De aici indicatia ca bolnavul de glaucom daca are nevoie de ochelari sa-i poarte constiincios. Un alt lucru mai putin banuit, fumatul face rau la ochi mai ales bolnavului de glaucom. Nicotina din tigara produce vasoconstrictie. Asadar, sporeste ten­siunea in ochi, exact ceea ce nu trebuie sa se intample in glaucom.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei