x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Umarul dureros

29 Noi 2004   •   00:00

Profesor doctor Adriana Nica, sefa de catedra recuperare medicala din Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", spune ca umarul este cea mai complexa articulatie.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Umarul are cele mai multe grade de libertate si se poate misca pe cele mai multe axe. Pe cat de mobil este umarul, pe atat de multe neplaceri apar cand umarul nu se misca. Dupa 3-6 luni de nefolosire a umarului din pricina durerii, umarul este denumit de medicina "umar inghetat", caci miscarile lui devin limitate, reducerea miscarilor se petrece pe axele cele mai solicitate, pe axa de ridicare, unde mana se ridica doar la 60 de grade, dar limitarea apare si in planul lateral.

Un barbat a simtit intr-o zi o durere in umar si miscarile n-au mai avut aceeasi amplitudine, nu se mai putea tine cu mana de bara de sus in autobuz, nu mai putea duce mana la spate. O suita de mici traumatisme la aceasta neplacere la umar. Daca s-ar fi dus la tratamentul fizioterapic si la recuperare medicala, ar fi scapat de necaz dupa doua luni. Lasand ca suferinta sa dispara de la sine, a asteptat noua luni si apoi i s-au restrans miscarile din umar.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă