Prăpădita aceea de ateroscleroză depune anumite grăsimi în peretele vaselor modificându-le elasticitatea, perturbându-le mişcarea, făcând să apară nişte excrescenţe din peretele vaselor
Prăpădita aceea de ateroscleroză depune anumite grăsimi în peretele vaselor modificându-le elasticitatea, perturbându-le mişcarea, făcând să apară nişte excrescenţe din peretele vaselor. Explică procesul de ateroscleroză acad. prof. dr Constantin Popa, şeful Institutului de Neurologie şi Boli Neurocerebrale. Pe acest aterom, ca excrescenţă apărută din peretele vaselor, se depun globule albe.
Pe cheagul alb se adaugă fibre din sânge şi globule roşii, aşa că se alcătuieşte un cheag mai mare. Peste acest cheag mai mare se depune şi calciu, întărindu-se ca piatra. Acest aterom pe vas poate rămâne mut o vreme, dar peste el se depun în continuare globule albe şi se micşorează secţiunea de curgere prin artere. Când îngustarea ajunge la 70%, irigarea cu sânge a creierului, de exemplu, se face doar prin 20%-25% din secţiunea arterelor. În această situaţie apar semne de vas astupat cu micşorarea debitului de irigare cu sânge, apoi acest aterom creşte la 80%, şi artera se astupă total.