x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un transplant sigur

Un transplant sigur

de Magda Marincovici    |    10 Ian 2008   •   00:00
Un transplant sigur
Sursa foto: Dreamstime /

O echipă de specialişti de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Me­dicală din Franţa a pus la punct o terapie celulară, care previne respingerea grefei cardiace şi de piele.

O echipă de specialişti de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Me­dicală din Franţa a pus la punct o terapie celulară, care previne respingerea grefei cardiace şi de piele.

Anual, grefele de organe salvează mii şi mii de pacienţi. Dar, după intervenţia chirurgicală propriu-zisă, aceşti pacienţi sunt supuşi unor tratamente dificile care au scopul de a împiedica respingerea grefei. Medicamentele prescrise, numite imunosupresive, ţin sub control sistemul imunitar al grefei, evitând astfel degradarea ţesutului transplantat, străin de organismul-gazdă. Aceste medicamente nu sunt lipsite de urmări. Ele favorizează dezvoltarea unor infecţii şi chiar apariţia anumitor forme de cancer. Joost van Meerwijk de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa, coordonatorul unei echipe de specialişti, a elaborat o metodă originală prin care se reuşeşte diminuarea efectelor secundare ale acestor tratamente. În plus, noua metodă face posibil ca sistemul imunitar să se obişnuiască cu grefa. Pentru aceasta, cercetătorii francezi au folosit celule din sistemul imunitar, care au misiunea de a controla reacţiile imunitare. Este vorba de limfocitele T (Treg). Acestea ajută la prevenirea activării limfocitelor autoimune care distrug celulele propriului orga­nism. Noua metodă a fost deocamdată experimentată pe animale de laborator. Etapa următoare constă în determinarea eficienţei metodei pe organismul uman. Potrivit cercetătorilor, prin această metodă ar putea fi indusă toleranţa organelor sau ţesuturilor străine inclusiv la om.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă