x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ventriculul pe televizor

Ventriculul pe televizor

12 Apr 2005   •   00:00

Sefii clinicilor de imagistica, clinici cu computer tomografe, cu rezonante magnetice nucleare, cu ecografii, se ocupa de toate partile organismului omenesc, dar, cand e vorba de investigatiile inimii, spun ca acesta e un capitol aparte, aflat in mana cardiologilor.



  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSULMEDICINEI

  • Ca atare, si ecografia inimii e un capitol de sine statator, care se numeste ecocardiografie. Aceasta este principala tehnica imagistica in cardiologie. Ecocardiograful arata structura si functionarea inimii si pune in evidenta nu numai anatomia cordului, ci si fluxurile care circula prin inima. Ecografia Doppler da informatii privind vitezele cu care curge sangele in inima si vase.

    Doctor Bogdan Popescu, medic primar cardiolog la Clinica de Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Fundeni, s-a specializat in ecocardiografie fiind membru in conducerea Asociatiei Europene de Ecocardiografie. El subliniaza faptul ca aceasta ecocardiografie care a luat un avant special dupa 1980 nu trebuie sa arunce in uitare EKG-ul, care ramane o investigatie complementara, dupa cum nu trebuie sa fie neglijata nici discutia cu pacientul.

    Ecocardiografia se face cand este banuita o boala a valvei, se pune in evidenta nu numai stenoza valvei, dar si cat de severa este boala. In cazurile de insuficienta cardiaca, cu ecocardiograful se pune in evidenta gradul afectarii functiei inimii si se afla si cauza insuficientei cardiace. La cei cu cardiopatie ischemica, ecocardiografia evalueaza gradul ischemiei, iar la cei care au suferit un infarct se poate aprecia cat din muschi a avut de suferit. Acestor bolnavi li se face ecografie de stres, adica in regim de efort. Nu vezi de fapt stramtarea coronarelor, dar se "developeaza" modificarile contractiilor inimii, deci consecintele irigarii proaste cu sange. Cu ecocardiografia se apreciaza functia ventriculului stang, informatie de maxima importanta, dar se poate diagnostica si lichidul ce se aduna in pericardita.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă