x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

01 Mar 2005   •   00:00

2 MARTIE 2005
SOMAJUL SLABESTE INIMA FEMEILOR. Femeile care raman brusc fara serviciu sunt expuse riscului de a se imbolnavi de inima. Aceasta in conditiile in care nu trebuie sa uitam repercusiunile mintale aparute in astfel de cazuri. Profesorul Sheree Marshall-Williams de la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor de la Atlanta a realizat un studiu care demonstreaza ca somajul dauneaza grav sanatatii. Au fost observate 35.000 de femei fara slujba, dintre care 28% sufereau de hipertensiune arteriala, 6% au fost victime ale unor atacuri de cord. Alte studii internationale au confirmat faptul ca mortalitatea in randul femeilor somere este cu 20%-30% mai mare decat media. Asadar, munca este obositoare, dar somajul poate fi mortal.

COLAPS FINANCIAR. Autoritatile locale din Cluj au intervenit pe langa ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, pentru a salva Institutul Inimii "Niculae Stancioiu", aflat in pragul colapsului financiar. Prefectul Clujului, Mihail Hardau, i-a trimis ieri ministrului o adresa in care cere analizarea situatiei financiare a clinicii, care sa ateste legitimitatea cresterii tarifului pentru fiecare caz de la 15,8 la 20 de milioane de lei. Hardau s-a declarat suparat ca ajutoarele de la bugetul de stat se acorda "pe zone preferentiale", dupa ce ministerul a acordat deja ajutor financiar Institutului Inimii din Iasi, aflat intr-o situatie asemanatoare. (Elena Stanciu)

CARII. Stomatologii de la Universitatea Carolina de Sud sustin ca predispozitia la carii este ereditara. Aparitia cariilor este determinata de continutul salivei in oligozaharide, care este diferit de la o persoana la alta si care se mosteneste. La unele persoane, acestea distrug bacteriile care dau nastere cariilor, la altele dimpotriva - contribuie la inmultirea acestor bacterii.

DROGURI. La Clinica de Psihiatrie numarul 1 din Targu-Mures a fost inaugurat un centru de recuperare a persoanelor dependente de droguri, transmite Rompres. "Cred ca la Targu-Mures vor veni si pacienti din alte judete, mai ales ca anul acesta avem deja inregistrate sapte cazuri de persoane dependente", a spus seful clinicii, Iosif Gabos-Grecu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă