x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info

VIATA SANATOASA/Info

25 Feb 2005   •   00:00

26 FEBRUARIE 2005
DIAGNOSTICARE. Compania japoneza Toray Industries sustine ca a creat un cip electronic care permite detectarea unor boli, printre care cancerul. Diagnosticul se pune in urma analizei unei picaturi de sange. Cipul este montat pe o placuta pe care se pune sangele ce va fi supus unui curent electric. Sangele umple un fel de canale, permitand izolarea proteinelor, a explicat Masahi Higasa, cercetator japonez. Prin analiza acestor proteine este posibila detectarea catorva zeci de boli.

INVENTIE. Cercetatorii japonezi au creat o pasta de dinti care repara cariile mici. Dr. Kazue Yamagishi din Tokyo si colegii sai au inventat o pasta alba cristalina dintr-o substanta asemanatoare din punct de vedere chimic cu smaltul natural al dintilor. Ei au folosit-o pentru repararea leziunilor minore ale unui premolar. La microscop s-a observat ca smaltul artificial s-a integrat perfect in cel natural. Pasta de dinti din smalt sintetic ar putea revolutiona tratarea leziunilor minore.

INEDIT. Din 27 februarie va intra in vigoare primul tratat mondial antitabac, dupa cum a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Conventia Cadru de Control al Tutunului este un tratat mondial destinat sa scada consumul de tutun. A fost adoptata de peste 190 de tari si vizeaza interzicerea publicitatii la tigari, reglementarea etichetarii acestora si limitarea consumului in locuri publice. Conventia are ca obiectiv combaterea fumatului, care este cea de-a doua cauza de mortalitate din lume, precizeza OMS.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă