x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virozele ataca batranii si copiii

Virozele ataca batranii si copiii

21 Apr 2006   •   00:00

Nas infundat, stranuturi, dureri in gat, febra usoara, oboseala... Sunt simptomele virozelor de sezon, care afecteaza anual din ce in ce mai multi oameni.

Nas infundat, stranuturi, dureri in gat, febra usoara, oboseala... Sunt simptomele virozelor de sezon, care afecteaza anual din ce in ce mai multi oameni. Si, din pacate, un procent destul de mare din aceste viroze evolueaza catre complicatii severe – otite, sinuzite, traheo-bronsite, pneumonii. "Complicatiile sunt mai multe anul acesta decat in anii trecuti", atrage atentia prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Iar cauza principala o reprezinta poluarea. "Atmosfera incarcata cu monoxid de carbon, cu praful emanat de santierele de constructii ameninta rezistenta imunologica a mucoasei respiratorii, facandu-ne astfel mai sensibili si mai receptivi la infectii si la viroze", subliniaza specialistul nostru. Asa se explica de ce virozele de sezon sunt mai frecvente si prezinta mai multe complicatii in cazul bucurestenilor si al celor care locuiesc in zonele limitrofe Bucurestiului, unde poluarea atinge cote maxime. Epidemii de viroze respiratorii apar mai mult in mediul urban decat la tara, unde poluarea este redusa si nu exista aglomeratie. Persoanele cele mai expuse riscului de viroze respiratorii sunt cele din categoriile de varsta extreme: copiii si varstnicii. De asemenea sunt predispusi la infectii respiratorii suferinzii de boli metabolice, cronice, caracterizate prin scaderea imunitatii organismului.

Simptome si complicatii. Virozele de sezon debuteaza cu febra de 37-38 de grade, nas infundat, dureri in gat, o usoara durere musculara, oboseala. Tratamentul virozelor consta in administrarea de medicamente antitermice, antivirale, dezinfectante nazo-faringiene, ceai cu lamaie si bai fierbinti. In plus, bolnavul trebuie sa evite zonele aglomerate si contactul cu alte persoane, deoarece virozele se transmit prin picaturi invizibile, diseminate la o distanta de 45 cm. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu atrage atentia ca una dintre cele mai mari greseli in cazul virozelor obisnuite o constituie administrarea la intamplare de antibiotice, o practica frecventa in special la mamele hiperprotectoare cu micutii lor. Abuzul de antibiotice nu face decat sa determine aparitia fenomenului de rezistenta la acest tip de medicamente. In mod normal, simptomele virozei dispar dupa o saptamana. Daca acestea persista sau daca starea pacientului se agraveaza, trebuie consultat de urgenta medicul de familie.

O complicatie frecventa mai ales in randul copiilor este otita. Aceasta se manifesta prin febra mare, dureri de urechi, senzatia de ureche astupata, stare generala proasta. In cazul otitei, medicul ORL-ist recomanda indepartarea colectiilor din ureche prin interventie chirurgicala si prescrie un tratament pe baza de antibiotice. Tratamentul cu antibiotice este de asemenea recomandat si in cazul celorlalte complicatii ale virozelor: sinuzite, traheo-bronsite si pneumonii.

Raceala sau gripa?. Spre deosebire de virozele obisnuite, gripa se manifesta mult mai dur, cu febra mare – 39-40 de grade –, dureri musculare, imobilizare la pat. Deocamdata nu a fost confirmat nici un caz de gripa in tara noastra. Populatia este pregatita pentru a infrunta aceasta boala prin vaccinarea antigripala. Imunitatea data de vaccinul antigripal se instaleaza la trei saptamani de la vaccinare si se mentine timp de cateva luni. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu avertizeaza ca vaccinul antigripal nu ne protejeaza insa si de viroze. De aceea, nu ar trebui sa ne miram cand ne-am vaccinat antigripal si apar totusi simptomele unei viroze respiratorii. "O buna prevenire incepe inca din sezonul cald si consta intr-o alimentatie diversificata, cu multe legume si fructe, miscare in aer liber si administrarea de suplimente nutritive (vitamine si minerale)", este sfatul prof. dr. Sarafoleanu.
Sfatul medicului
Pentru a-i feri pe cei mici de virozele de sezon, unii parinti fie isi scot copiii la plimbare imbracati sumar, fie ii infofolesc. "Ambele atitudini sunt gresite!", atrage atentia prof. dr. Dorin Sarafoleanu. "Copiii de peste un an trebuie imbracati la fel ca un adult, deoarece excesul termic duce la transpiratie. Iar umezeala de la nivelul pielii favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii. De aceea, racesc mai usor tocmai copiii infofoliti de teama racelilor", semnaleaza specialistul. Prevenirea virozelor se face in special prin asigurarea unei alimentatii echilibrate, prin administrarea de vitamine si prin respectarea calendarului de vaccinari.

COPII. Virozele respiratorii se transmit foarte usor pe cale aeriana. De aceea, daca un copil este racit, medicul recomanda izolarea acestuia cel putin una-doua zile. Daca micutul merge la gradinita sau la scoala, in ciuda faptului ca prezinta simptome ale racelii, el poate transmite boala si celorlalti copii si astfel iau nastere micile epidemii de viroze.

VARSTNICI. Dupa varsta de 50 de ani, sistemul imunitar se uzeaza si de aceea batranii devin mai expusi riscului infectiilor. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu le recomanda varstnicilor ca, pentru a preveni instalarea virozelor, sa evite locurile aglomerate (autobuzele, metrourile) si sa mentina organismul si sistemul imunitar intr-o stare buna de functionare prin asigurarea unei alimentatii echilibrate.

MISCARE. 30 de minute de exercitii fizice de inviorare in fiecare dimineata ne protejeaza de virozele de sezon. "Miscarea stimuleaza sistemul imunitar, prevenind astfel instalarea bolilor", arata specialistul Luiza Bucur, instructor de fitness in cadrul FC National Fitness Center. Exercitiile recomandate pentru a ne scapa de guturai sunt: rotiri de umeri, fandari laterale, genuflexiuni.

×