În majoritatea cazurilor, ficatul nu doare. Dar, cînd în ficat apar nereguli, principalul semnal este o anume oboseală nejustificată, cu scăderea randamentului fizic şi intelectual.
În majoritatea cazurilor, ficatul nu doare. Dar, cînd în ficat apar nereguli, principalul semnal este o anume oboseală nejustificată, cu scăderea randamentului fizic şi intelectual. Explică simptomele bolilor de ficat profesor doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Institutul Clinic Fundeni.
Semnele de oboseală apar şi în alte boli, dacă însă omul prea obosit a avut un virus hepatic sau dacă bea niţel mai mult, el trebuie să se ducă să-şi controleze ficatul. Primele analize sînt de transaminaze şi de urină. Cînd omul are necazuri la ficat, urina este mai închisă la culoare şi în ea se descoperă urobilinogen crescut şi acizi
BILIARI.Pasul următor este un examen la ecograf, unde se pot descoperi depuneri de grăsime şi de apă în celulele ficatului. Prin aceste controale se pot descoperi cu multe luni mai devreme bolile de ficat – în special hepatitele B şi C, ciroza –, care nu lansează semne clare decît în faze avansate. Temutul virus al hepatitei B se răspîndeşte cel mai frecvent prin spermă, salivă şi sînge, în timp ce virusul hepatitei C se transmite mai mult prin obiecte sanitare nesterilizate şi mai puţin prin actul sexual. Contra virusului hepatitei B se acţionează şi cu ajutorul unui vaccin.