x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vorbele aiurea despre ficat

Vorbele aiurea despre ficat

00 0000   •   00:00

Imprastiate prin telefonul fara fir, in populatie circula adesea vorbe aiurite despre unele boli. Iata din domeniul ficatului doua bazaconii pe care e bine sa le dezamorsam cu ajutorul marilor medici, cum ar fi profesor doctor Alexandru Oproiu si profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

Se zice in randul oamenilor ca boala numita ficat gras nu este o boala periculoasa. Absolut inexact si vom vedea ca steatoza hepatica e o boala serioasa, grava, cu un potential mare de evolutie spre rau. Alte ziceri brambura in public sunt si acelea care ii inspaimanta pe cei care s-au imbolnavit de hepatita cu virus A. Falsii cunoscatori ii sperie pe cei care au facut hepatita A cum ca, vai de viata lor, au ramas cu ficatul in pioneze si ca de acum inainte trebuie sa duca o viata cu compasul si sa se poarte cu ficatul lor precum cu un ou fragil. Si aceste semnale de alarma contin adevarul.

Hepatita cu virusul A

Sa incepem cu hepatita cu virus A, ce bantuie uneori prin scoli, prin gradinite, in locurile cu aglomerari mari de oameni. Hepatitei A i se spune si hepatita mainilor murdare. Si asta pentru ca ea este foarte contagioasa si se imprastie prin proasta igiena, adica prin mancatul cu maini murdare, prin consumarea unor fructe si legume fara ca acestea sa fie cu seriozitate spalate. Hepatita A se manifesta prin forme acute, aceasta hepatita vine si trece. Este important de subliniat ca bine tratata ea nu lasa nici un fel de urme ficatului dupa trecerea episodului acut. Dupa ce s-a vindecat de hepatita A, fostul bolnav poate sa duca o viata normala, sa manance ca orice om obisnuit si nu e cazul sa-si impuna mai multa odihna. Deci, barfa aceea ca dupa o hepatita A ficatul e "casabil" nu este confirmata. Pentru a nu te imbolnavi de hepatita A trebuie sa respecti niste norme de igiena, dar aceste norme trebuie sa fie puse in aplicare si de altii, pentru ca hepatita A sa nu treaca de la un om la altul cu iuteala. In privinta steatozei hepatice, explicarea bolii se poate face simplu: celulele ficatului se incarca prea mult cu grasime si nu-si mai indeplinesc rolul. Steatoza hepatica trece prin mai multe faze. Dupa prima etapa de ficat gras, atunci cand in ficat apare si inflamatia, si transaminazele sunt gasite crescute in analizele de sange, inseamna ca boala a evoluat spre faza de steato-hepatita. Si, daca nu se iau masuri, maladia evolueaza spre ciroza. Cand zonele inflamate se si fibrozeaza, adica apar portiuni intarite in ficat, precum niste cicatrice, in acele zone celulele hepatice nu mai lucreaza si starea s-a agravat.

Exces de alcool

Steve Niedorf/THE IMAGE BANK/GETTY/GULIVER
Care sunt cauzele generatoare de ficat gras, adica de steatoza hepatica? In primul rand, se ajunge la ficat gras atunci cand se consuma in exces alcool. Ficatul alcoolic apare cand s-a consumat atat alcool incat s-a depasit capacitatea de metabolizare a ficatului, asa ca apare steatoza, apoi inflamatia si fibroza in ficat, iar drumul duce catre ciroza si cancer hepatic. Dar exista si steatoza hepatica non-alcoolica. Este vorba de o incarcare grasa a ficatului, de depunere de grasimi in celula hepatica fara ca suferindul sa bea alcool. Steatoza se produce si din alte motive. Obezitatea duce si ea la incarcarea grasa a ficatului. La cei obezi apare o deficienta metabolica, si anume rezistenta la insulina. Pancreasul obezilor produce insulina, dar ea nu consuma glucoza, caci exista o rezistenta la insulina data de obezitate. Asa ca grasimile si trigliceridele se depun in ficat.

Prima masura in cazul steatozelor alcoolice este abstinenta la alcool. Bolnavii de ficat gras de origine alcoolica nu mai au voie sa puna gura pe alcool. In cazul steatozelor non-alcoolice, in incarcarea grasa a ficatului sunt de vina si unele medicamente. De aceea, in astfel de cazuri pacientii trebuie sa se abtina de la unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii administrati in bolile de reumatism si in colagenoze. Pentru a nu se ajunge la ficat gras de origine medicamentoasa, oamenii trebuie sa se abtina de la unele medicamente antihipertensive, de la unele anticonceptionale, de la unele medicamente impotriva tulburarilor de ritm, cum ar fi medicamentul aniodarona.

Cand in analizele de sange au crescut transaminazele inseamna ca in steatoza hepatica a aparut si inflamatia, asa ca se trece si la medicatie. Se recomanda medicamente antioxidante. S-a dovedit ca singura eficienta este vitamina E, in cure de 12-16 saptamani, cate 200-400 mg pe zi. Nu se dau alte medicamente, de exemplu, corticosteroizi. Se mai recomanda medicamentele numite probiotice si consumul regulat de iaurt.

STIL DE VIATA. In formele de steatoza hepatica non-alcoolica trebuie sa se ia anumite masuri. Prima masura se refera la schimbarea stilului de viata. Bolnavul cu ficat gras nealcoolic trebuie sa regaseasca miscarea, sa mearga minimum o jumatate de ora pe jos. Ideal ar fi sa umble pe jos 1-5 ore. Aceasta miscare, acest mers pe jos il ajuta sa consume grasimile din organism. A doua masura vizeaza regimul alimentar. Bolnavii de ficat gras nonalcoolic trebuie sa manance cat mai multe vegetale si cat mai putine alimente bogate in grasimi. Iar cand mananca totusi grasimi, acestea trebuie sa fie vegetale si mai putin animale, recomandandu-se multe legume si ulei de masline.
IGIENA. Este foarte important cum folosesc elevii la scoala grupurile sanitare. Pentru a nu crea vreo epidemie de hepatita A printre elevi, robinetele de la chiuvetele grupurilor sanitare trebuie manevrate dupa un anumit sistem. Cei care sunt dreptaci si au utilizat hartia igienica cu mana dreapta, cand se vor spala la chiuveta pe maini, robinetul trebuie sa-l deschida cu mana stanga, cea care n-a fost folosita cu hartie igienica. Daca atat hartia igienica, cat si robinetul de la chiuveta au fost manevrate cu aceeasi mana, si daca elevul respectiv are hepatita A, atunci iau boala toti ceilalti care au folosit dupa el chiuveta. Fructele si legumele trebuie spalate indelung si lasate chiar sub un jet de apa.
SINDROMUL METABOLIC X. In randul bolnavilor de ficat gras, 75% sunt obezi, dupa cum 60% dintre bolnavii de diabet au si ficat gras. Cand un pacient este obez sau chiar hiperponderal, cand el este diabetic, are colesterolul rau crescut si trigliceridele crescute, cand el sufera si de hipertensiune arteriala, toate aceste conditii il incadreaza in acel periculos sindrom metabolic X. De altfel, obezitatea, diabetul, hipertensiunea, colesterolul rau si trigliceridele crescute sunt denumite cvartetul mortii, pe vase se depun grasimi si oamenii sunt loviti de infarct miocardic sau de accidente vasculare-cerebrale.
×