x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zero medicamente: Criză în spitale

Zero medicamente: Criză în spitale

de Magda Marincovici    |    25 Mai 2009   •   00:00

Multe spitale sunt în pragul blocajului din cauza sub­fi­nan­ţă­rii, atrage atenţia prof. dr Irinel Popescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).



"Există spitale la care, din diverse motive, finanţarea asigură aproape exlusiv salariile personalului. Segmentul pentru me­di­ca­mente şi materiale sanitare de care au nevoie bolna­vii a de­ve­nit atât de modest, încât spitalele riscă să nu mai poată func­ţi­ona. Unele dintre spitalele mari sunt în această situaţie", aver­tizează prof. dr Irinel Popescu, preşedintele CNAS. Un exemplu este Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mu­reş, care din bugetul de criză nu mai reuşeşte să facă plata sa­la­ri­a­ţilor şi, totodată, să asigure derularea normală a actului medi­cal.

SOLUŢII

În opinia preşedintelui CNAS, "soluţia este o finanţare suplimentară pe care Guvernul să şi-o asume, deoarece, din motive de fiscalitate, procentul de 5,2 la angajatori şi 5,5 la angajaţi a rămas acelaşi. CNAS nu are mecanisme de a colecta sume suplimentare". De asemenea, este necesară regândirea sistemului de finanţare a spitalelor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă