Multe spitale sunt în pragul blocajului din cauza subfinanţării, atrage atenţia prof. dr Irinel Popescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
"Există spitale la care, din diverse motive, finanţarea asigură aproape exlusiv salariile personalului. Segmentul pentru medicamente şi materiale sanitare de care au nevoie bolnavii a devenit atât de modest, încât spitalele riscă să nu mai poată funcţiona. Unele dintre spitalele mari sunt în această situaţie", avertizează prof. dr Irinel Popescu, preşedintele CNAS. Un exemplu este Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş, care din bugetul de criză nu mai reuşeşte să facă plata salariaţilor şi, totodată, să asigure derularea normală a actului medical.
SOLUŢII
În opinia preşedintelui CNAS, "soluţia este o finanţare suplimentară pe care Guvernul să şi-o asume, deoarece, din motive de fiscalitate, procentul de 5,2 la angajatori şi 5,5 la angajaţi a rămas acelaşi. CNAS nu are mecanisme de a colecta sume suplimentare". De asemenea, este necesară regândirea sistemului de finanţare a spitalelor.
Citește pe Antena3.ro