x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos

10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos

19 Apr 2022   •   16:13
10 sfaturi pentru un stil de viață sănătos
Sursa foto: Shutterstock

A avea grijă de sănătatea ta, atât fizică, cât și psiho-emoțională, se numără printre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru tine. Integrarea unor obiceiuri sănătoase în rutina de zi cu zi te va ajuta, în timp, să simți că debordezi de energie, să-ți găsești echilibrul și să ai relații armonioase cu cei din jur.

Sănătatea înseamnă mai mult decât lipsa unor afecțiuni și permite desfășurarea normală a activităților fizice, satisfacerea nevoilor fizice, susținerea productivității și a muncii. O stare bună de sănătate ajută la dezvoltarea socială, economică și personală, fundamentale pentru starea de bine.

 

Dacă și tu vrei să descoperi ce presupune un stil de viață sănătos, îți vom oferi în rândurile următoare o serie de sfaturi esențiale pentru menținerea sănătății. Descoperă-le și tu!

1.Urmează o dietă sănătoasă și echilibrată

O dietă echilibrată este esențială pentru organism, căci îi poate asigura necesarul de nutrienți, vitamine și minerale, pentru menținerea integrității celulelor, a țesuturilor și a organelor, dar și pentru funcționarea corespunzătoare a acestora. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru o alimentație (mai) sănătoasă:

  • Mănâncă fructe și legume în fiecare zi;
  • Hidratează-te suficient;
  • Evită sau limitează cantitatea de zahăr;
  • Consumă cu moderație alimentele procesate;
  • Consumă cereale integrale;
  • Integrează în alimentație suplimente pentru femei, ce conțin vitamine, minerale sau alți compuși cu acțiune nutrițională sau fiziologică.

2.Dormi suficient

Într-o perioadă în care totul se desfășoară în ritm alert și îți dorești să bifezi cât mai multe lucruri de pe lista zilnică de activități, ai tendința de a tăia somnul de pe lista priorităților, ceea ce, pe termen lung, îți va afecta sănătatea. Pentru un stil de viață sănătos îți sugerăm să incluzi somnul pe lista priorităților tale. Nu întâmplător specialiștii recomandă 8 ore de somn în fiecare noapte!

3.Adoptă un stil de viață activ

Un stil de viață activ ajută la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții, conferă flexibilitate și rezistență, susține întărirea oaselor, îmbunătățește starea de bine, fortifică sistemul imunitar și ajută la menținerea unei greutăți corporale normale. Sunt recomandate cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, aceasta incluzând exerciții de stretching de cel puțin 2 ori pe săptămână, dar și activități fizice care se potrivesc cel mai bine personalității tale, așa cum sunt mersul, alergarea, dansul, activitățile de exterior, etc. 

4.Practică meditația

Un alt sfat pe care ți-l oferim cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos este practicarea meditației. Meditația te va ajuta să te „ancorezi” mai mult în prezent, să intri în contact cu emoțiile tale, să înveți să-ți asculți corpul și să eliberezi energiile într-un mod sănătos. Începe-ți diminețile cu scurte sesiuni de meditație și cu siguranță vei avea mai multă claritate asupra zilei care te așteaptă!

5.Gestionează-ți emoțiile într-un mod sănătos

Pentru un stil de viață sănătos este important să accepți inclusiv emoțiile mai puțin confortabile, așa cum sunt teama, tristețea sau furia. Odată ce vei începe să conștientizezi că emoțiile sunt doar emoții, vei găsi un mod potrivit de a le elibera și vei putea să-ți găsești echilibrul interior. Fuga de propriile emoții poate duce, în timp, la instalarea anxietății și a stresului.

6.Învață să ții stresul sub control

E drept, tuturor ni se poate întâmpla să trecem prin perioade mai stresante, iar o bună gestionare a stresului ne poate ajuta să facem față mai ușor momentelor grele și să avem grijă de sănătatea psiho-emoțională. Atunci când vei învăța să ții sub control situațiile stresante din viața ta, rezultatele benefice nu vor înceta să apară.

7.Renunță la obiceiurile nocive

Zeci sau chiar sute de mii de persoane mor anual din cauza unor obiceiuri nocive precum alcoolul și tutunul. Chiar și pentru fumătorii ocazionali, riscul de boli cardiovasculare și cerebrale crește. Fumatul cauzează numeroase probleme de sănătate și este extrem de nociv, în timp ce alcoolul cauzează afectarea ficatului, dar și alte afecțiuni. Renunță la aceste obiceiuri și adicții, solicitând ajutorul.

8.Consultă medicul periodic pentru monitorizarea sănătății

Un alt sfat important pentru un stil de viață sănătos este să-ți monitorizezi periodic sănătatea. Parametrii care trebuie monitorizați periodic sunt indicii antropometrici, precum greutatea, înălțimea sau IMC, tensiunea arterială, sănătatea vederii, colesterolul și glicemia, dar și testele dermatologice, spirometria, EKG, analiza sânului și cea testiculară, analize hematologice, teste de urină, analiza lipidelor, screening pentru infecții de natură sexuală, controale pentru sănătatea dentară și altele.

9.Petrece timp cu cei dragi

Conexiunile autentice sunt și ele importante pentru un stil de viață sănătos, căci ajută la menținerea sănătății emoționale, întărindu-ți sentimentul de apartenență. Atunci când desfășori alături de cei dragi activități care-ți aduc bucurie, te simți în siguranță, te simți fericit, ai o stare de spirit bună și îți este mult mai ușor de gestionat stresul.

10. Menține-ți gândirea optimistă

Pentru un stil de viață sănătos, alege să vezi întotdeauna aspectele pozitive ale vieții, să zâmbești, să râzi și să trăiești în fiecare zi cu optimism. Umorul și optimismul vor rămâne întotdeauna caracteristici care ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Oamenii optimiști tind să fie mai activi, să fie sociabili și să aibă o dispoziție pozitivă, asociată cu valori mai reduse ale factorilor de natură să degradeze starea de sănătate.

 

Sperăm că vei găsi toate aceste 10 sfaturi extrem de utile pentru un stil de viață sănătos și că vei încerca să le aplici, pe fiecare în parte. Grija pentru sănătatea ta fizică, psihică și emoțională ar trebui să fie o misiune zilnică, așa că trebuie să-ți faci o prioritate din a avea grijă de sănătatea ta!

 

×