x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 3.000 de kilometri pe bicicletă pentru copiii cu diabet

3.000 de kilometri pe bicicletă pentru copiii cu diabet

de Monica Cosac    |    26 Iun 2017   •   08:20
3.000 de kilometri pe bicicletă pentru copiii cu diabet

Deşi suferă de diabet insulinodependent de 15 ani, Gabriela-Elena Airinei a decis să facă turul României pe bicicletă, pentru a atrage atenţia asupra celor 3.000 de copii din România diagnosticaţi cu această boală. Din fondurile strânse în urma aventurii pe două roţi, vor fi achiziţionate aparate performante de monitorizare a glicemiei, cu ajutorul cărora va fi redus numărul de înţepături la care sunt supuşi micuţii pacienţi.  

Însoţită de soţul său, Cristian Airinei, Gabriela-Elena Airinei va pedala 3.000 de kilometri, trecând prin 21 de judeţe, timp de 30 de zile. Aventura pe două roţi a soţilor Airinei a început ieri, la ora 11.00, în Parcul Izvor din București, şi face parte din proiectul lansat de aceştia, “Da și Eu Pot”, prin intermediul căruia se strâng fonduri pentru a-i ajuta pe copiii diagnosticaţi cu diabet de tip 1. Potrivit iniţiatorilor, banii generaţi de această aventură vor fi donaţi  Asociației “Sprijin pentru Diabet” pentru achiziționarea de sisteme de monitorizare a glicemiei destinate micuţilor cu diabet insulinodependent. 
Gabriela Airinei spune că a demarat acest proiect după 15 ani de diabet și peste 43.000 de înțepături pentru monitorizarea glicemiei și pentru administrarea insulinei, când s-a întrebat cât de mare poate fi suferinţa unui copil care trebuie să se înțepe de peste 10 ori pe zi, de multe ori singur, când este la şcoală. Există şi dispozitive care necesită o singură înțepătură pe zi pentru calibrarea glicemiei, însă “aceste aparate sunt scumpe și mulți dintre părinți nu și le pot permite, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un program care funcționează doar pe hârtie”, potrivit iniţiatoarei. În România sunt peste 3.000 de copii diagnosticaţi cu diabet tip 1, care necesită monitorizare permanentă a glicemiei. 
 

×