x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 90-60-90 cu diete de vara

90-60-90 cu diete de vara

05 Iul 2005   •   00:00
90-60-90 cu diete de vara

Cu sufletul in tavan


EDITORIAL de FLORIN CONDURATREANU
Profesorul Alexandru Pesamosca a declarat mereu recurs extraordinar impotriva unor sentinte neiertatoare date de boli fara rezolvare. Unor nou-nascuti fara esofag le-a construit esofagul lipsa din intestin si sa nu uitam ca esofagul nou-nascutului de 2 saptamani are o dimensiune mai mica decat o mina de pix. Cand profesorul Pesamosca s-a imbolnavit de inima si trebuia operat, s-a destainuit:
"Mi-e frica de operatie". De fapt, umbla o vorba: medicii, cand se imbolnavesc, fac cele mai grele forme de maladii. Intemeietorul terapiei intensive si anesteziei moderne in tara, profesorul George Litarczek, a trebuit si el de curand sa fie operat. I-a administrat anestezia si l-a avut in grija in timpul interventiei continuatorul misiunii sale si fostul elev, profesorul Tulbure, directorul Spitalului Fundeni. Operatia s-a complicat printr-o hemoragie aparuta brusc si profesorul Litarczek a pierdut abrupt peste 3 litri de sange. Tocmai el, cel care salvase mii de bolnavi de pe granita aceea atat de periculoasa dintre viata si moarte. Acum, aflat pe masa de operatie in stare critica, profesorul Litarczek a avut o cadere brusca de tensiune si a simtit cum sufletul i se inalta in tavan si priveste la medicii care lucreaza asupra corpului sau.
Ce povesteau unii oameni aflati in acea anticamera a mortii, cum ca spiritul lor se detasa de corp si era prezent in inaltul camerei se confirma. "Il vedeam pe fostul meu elev, pe profesorul Tulbure, cum se lupta sa ma salveze, vedeam ce manevre de terapie intensiva imi face, vedeam cum arata sala de operatie. Sufletul meu din tavan chiar dorea sa-i spuna profesorului Tulbure ce sa faca. Cand mi-a facut injectia cu noradrenalina, tensiunea a crescut si inima s-a echilibrat. In clipa aceea, sufletul mi-a coborat din tavan si s-a cuibarit iarasi in corpul meu. Mi s-a confirmat ce am crezut mereu, corpul si sufletul sunt doua entitati separate."

×
Subiecte în articol: profesorul