x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate ... a demarat o anchetă...sau anchete descheiate

... a demarat o anchetă...sau anchete descheiate

de Paula Anastasia Tudor    |    21 Noi 2008   •   00:00

Punctele din faţă pot fi ocupate de orice structură din trei, patru sau mai multe majuscule, capabilă a porni în trombă o anchetă care de cele mai multe ori se sfârşeşte în  praf. Punctele din final pot fi ocupate de orice doriţi dumneavoastră: cadouri de Crăciun, concedii, bani în criză, fericire, dreptate... însă nu vor duce niciodată către adevăr (adevărul pe care ar trebui să-l identifice ancheta, desigur!).



Nu ştiu cum răsună în alte urechi, dar pe mine mă zgârie teribil această sintagmă deja axiomatică. Se ştie că se va demara o anchetă! Se ştie că se va demara o anchetă încă dinainte de a se produce un incident care, oricum, se intuieşte că se va întâmpla la un moment dat.

Că este vorba de un accident rutier în care un şofer beat omoară câţiva inşi, că un alt şofer răstoarnă tirul peste o fetiţă sau că este vorba de un copil omorât în bătaie, ni se spune că “s-a demarat o anchetă care să stabilească vinovaţii...”. Că se fură pădurile cu bucata, traversele de cale ferată sau parcurile, suntem liniştiţi că se vor demara nişte anchete. Că este vorba de oameni internaţi pentru o apendicită sau fractură care ies din spital prin morgă sau despre acumulări de gaze în case, în subsoluri sau în mine, trecute cu vederea, dar de netrecut cu viaţă, suntem asiguraţi că “s-a demarat ancheta...”.

Google-ul este ticsit de astfel de informaţii. Sute de demarări de anchete în fel şi fel de cazuri, multe dintre ele cu pierderi de vieţi: “MSP a demarat o anchetă...”, “MT a demarat o anchetă...”, “MIRA a demarat o anchetă...”, “Poliţia a demarat o anchetă...”, “ANPDC a demarat o anchetă...”, “ASP a demarat o anchetă...”, până şi Statele Unite, ele toate, au demarat măcar o anchetă... şi aşa se întind anchetele demarate la nesfârşit, pe pagini întregi de internet...

În schimb, dacă încerci pe acelaşi motor: “S-a încheiat ancheta” sau “ancheta a fost încheiată”, rezultatele sunt simbolice, tind la zero.

Deşi... mai găseşti câte un caz răzleţ în care “ancheta s-a încheiat... că nu au găsit nici o dovadă”.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete demarat