x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Acelaşi nivel de taxe pentru medicamente şi jocuri de noroc

Acelaşi nivel de taxe pentru medicamente şi jocuri de noroc

de Magda Marincovici    |    06 Mar 2012   •   21:00
Acelaşi nivel de taxe pentru medicamente şi jocuri de noroc

Daca starea de sanatatea a romanilor ar fi comparabila cu cea a restului populatiei Uniunii Europene, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro, adica 6% din PIB-ul pe 2010, sustine studiul 'Industria farmaceutica din Romania, lansat de Institutul de Prognoza Economica (IPE) din cadrul Academiei Romane cu sprijinul Local American Working Group. Potrivit aceluiasi studiu, Romania pierde aproximativ 18,6 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul din 2010.

Pentru ca sanatatea romanilor sa atinga media populatiei din UE, in urmatorul deceniu, cheltuielile in domeniul sanitar ar trebui sa creasca cu cinci procente din PIB. Studiul arata ca Guvernul inregistreaza incasari de peste 20% din totalul va­lorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie, aproximativ 1,7 miliarde lei, din impozite si taxe achitate de industria farmaceutica. Daca tinem seama si de noua taxa clawback, totalul impozitelor si taxelor platite de aceasta industrie va depasi 30% din totalul pietei medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

'Industria farma a ajuns, in acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercusiuni directe asupra societatii si a economiei romanesti, putand determina iesirea de pe piata a unor jucatori importanti, cu consecinte nefaste atat pe plan economic, cat si social. Studiul demonstreaza inca o data ca sistemul de sanatate din Romania este profund subfinantat', avertizeaza Lucian Albu, directorul IPE, unul dintre autorii studiului. In final, autorii studiului ajung la o concluzie trista: Romania pierde in medie aproape 16 mii de ani de viata activa la 100 mii persoane intr-un ciclu de viata (anii de viata ajustati in functie de incapacitate – DALY), clasan­du-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor, in Europa Centrala si de Est.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate