x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ajutor - O fetita cu handicap are nevoie de un aparat special

Ajutor - O fetita cu handicap are nevoie de un aparat special

de Radu Tutuianu    |    01 Iul 2006   •   00:00
Ajutor - O fetita cu handicap are nevoie de un aparat special

Daria crede atat de mult ca poate sa creasca langa copiii normali, incat danseaza, canta si suporta zilnic exercitii de kinetoterapie. Fetita mai are nevoie de 4.000 de euro pentru a continua tratamentul de recuperare.

Un copil cu afectiuni locomotorii vrea sa mearga fara probleme. Daria, 6 ani, inseamna vointa. Mama o intreaba: "Tu nu vrei sa te joci ca si ceilalti copii?". "Ba da." "Vrei sa trimita oamenii bani sa iti cumparam aparatul de exercitii, sa te faci bine?" "Da." Mama deschide televizorul pe muzica si ii spune: "Ia arata-ne cum stii tu sa dansezi". Si copilita cu ochii negri isi incordeaza mainile si se leagana ca o balerina. "Arata cum stii sa numeri in engleza", iar fetita ajunge pana la "nine, ten" si intreaba: "How are you?" (Ce mai faci?). Oricine a cunoscut-o pe Daria Maria Mitran ar trebui sa ii raspunda. De ce? Din cauza ca zborul ei a fost ingreunat, inca de la nastere, de statul roman. "Medicii din maternitate nu au intervenit corect, dupa cum sustine mama. Le-am cerut sa imi faca cezariana si nu mi-au facut. Aveam bazinul mic si aratam ca un greiere umflat. Medicului de garda ii dadusem cadouri doar sa aiba grija de mine, dar nici nu a urcat cat am stat pe masa de operatie." In actele de la maternitate, copilul a figurat sanatos, desi celule nervoase din emisfera stanga ii erau "stafidite" de la insuficienta oxigenare. De sanatatea fetitei si doctorul de familie a incercat sa o convinga pe mama care simtea ca ceva nu e in ordine. In a patra luna, la tomograf, a aparut dovada palpabila - o dara ca un fermoar pe creierul Dariei. Mama e convinsa ca medicii de la maternitate nu au vrut sa isi asume greselile din timpul nasterii.

REFUZ. Fetita ei are diagnosticul "tetrapareza spastica cu deficit motor accentuat (mai mult membrele drepte)", adica paralizie cerebrala ce o impiedica sa mestece normal, sa puna cu usurinta calcaiul in pamant si sa planga - cand ii dau lacrimile, se invineteste si are spasme. Ghinionul care a lovit-o pe Daria in maternitate a urmarit-o si in cele trei gradinite de sector care au refuzat-o. "Nu au vrut sa primeasca un copil cu handicap grav intre copiii sanatosi", sustine mama. "Si am dus-o la o gradinita normala particulara." Acolo, fetita a invatat poezii, a inteles ca muncind mai mult poate sa ramana intre copiii normali. De la gradinita, mama a aflat ca exista un aparat medical ce costa 6.000 de euro - din aceasta suma, compania farmaceutica Ozone a acoperit deja 2.000 de euro. In prezent, aparatul sta in probe la indemana Dariei, insa firma producatoare ameninta saptamanal ca il ia inapoi. Tatal fetitei si-a parasit familia, iar mama, fosta campioana nationala si balcanica la atletism, acum profesoara de sport, a ramas singura. "De la Federatia de Atletism nu m-au ajutat, desi in anii ’80 si ’90 le-am adus sapte medalii de aur nationale si internationale." Fosta campioana nu a cerut bani, a vrut doar sa le contacteze pe marile atlete Ionela Tarlea, Doina Melinte, Violeta Beclea, Maricica Puica sa le prezinte situatia fetitei. Insa federatia a considerat ca e mai bine sa o uite pe Daria.

CONT UMANITAR
Cine doreste sa o ajute pe Daria poate sa depuna bani in conturile deschise de bunicul si de mama ei.
  • Cont Petru Bibac, lei: RO67BRDE441SV37180344410 si cont Daniela Tudor, USD: RO68BRDE441SV66353074410 sau EURO: RO64BRDE441SV66353154410.
    Banii vor fi folositi pentru cumpararea unui "aparat de terapie a miscarii cu animatie motorica, prevazut cu programare pentru oameni cu paralizie flasca spastica si hipotonie musculara". Aparatul ajuta la descoperirea restului de forte musculare, reducerea spasticitatii, intarirea psihicului si a sanatatii.
  • ×
    Subiecte în articol: mama pagina de suflete