x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce să faci dacă o persoană s-a înecat cu mâncare?

Ce să faci dacă o persoană s-a înecat cu mâncare?

de Vali Deaconescu    |    09 Ian 2023   •   11:03
Ce să faci dacă o persoană s-a înecat cu mâncare?
Sursa foto: Captura video

Înecarea cu mâncare este destul de frecventă, mai ales în cazul copiilor și al vârstnicilor. Trebuie să reacționăm foarte repede pentru că pentru cei afectați „câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte”, Paramedicii de la I.S.U.J. Iaşi - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi explică cum se poate face corect manevra Heimilch.

„O persoană s-a înecat cu alimente. Știi cum să o ajuți?

Câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte, așa că nu este timp de panică atunci când asistăm la un caz de sufocare cu alimente. Cea mai simplă manevră, Heimilch, poate salva vieți dacă este făcută corect.

În primul rând o încurajăm să tuşească pentru că acesta e primul reflex pe care omul îl are. Dacă nu funcţionează, îl apleci un pic în faţă şi aplici consecutiv 3 lovituri între omoplaţi, verificând dacă bucata de mâncare s-a mişcat.

Dacă pacientul devine inconştient, este lăsat culcat pe spate şi se încep manevrele de resuscitare! Intervenţia corectă face diferenţa între viaţă şi moarte! ” au scris într-o postare cei de la I.S.U.J. Iaşi - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi . 

 

În cazul copiilor care au până în 5 ani, dar în special la sugari, manevra Heimlich se execută complet diferit. „Sugarul se ține pe antebraț, cu capul poziționat în jos, în palmă, iar corpul trebuie să fie aliniat cu capul. Tot cu podul palmei se aplică 5 lovituri între omoplați. Apoi, mutăm sugarul pe celălalt antebraț, dar cu capul în sus, pus în palmă și aliniat cu corpul și cu două degete pe torace se fac mișcări bruște”, explică medicul Dănuț Ceamburu, din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.

Medicii spun că aceste tehnici, efectuate până la sosirea echipajului medical de urgență, salvează viața respectivei persoane. 

×
Subiecte în articol: manevra Heimlich ISU Iași