x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alertă de rujeolă în Europa

Alertă de rujeolă în Europa

de Magda Marincovici    |    19 Apr 2011   •   14:19
Alertă de rujeolă în Europa
Sursa foto: /Thinkstock

161841-thinkstock-93479637.jpgEpidemia de rujeola din Franta se extinde in toata regiunea europeana, inclusiv in Romania, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Potrivit biroului regional al OMS de la Copenhaga, anchetele epidemiologice  confirma ca virusul rujeolei a fost exportat din Franta in numeroase tari, printre care Germania, Danemarca, Federatia Rusa, Italia, Romania, Belgia.

In Franta se inregistreaza cel mai important focar epidemic din Europa, cu 3.749 de cazuri de rujeola confirmate in ianuarie si februarie 2011. Un pacient din Franta a decedat din cauza complicatiilor pulmonare aparute ca urmare a rujeolei. 

De la inceputul anului au fost inregistrate peste 400 de cazuri de rujeola in Andaluzia (Spania) si tot atatea in Macedonia, Serbia si Turcia. Peste 100 de cazuri au fost consemnate in regiunea Gand din Belgia. Oficiul federal de Sanatate Publica din Elvetia a confirmat peste 280 de cazuri de rujeola de la inceputul anului.

“Virusul rujeolei se raspandeste foarte usor si foarte rapid. Focarele epidemice vor aparea in continuare atat timp cat vaccinarea nu este efectuata la nivelul intregii populatii sau nu este realizata la timp”, semnaleaza reprezentantii OMS.

Rujeola reprezinta o cauza majora de deces in randul copiilor in lume, in ciuda disponibilitatii vaccinului rujeolic, urlian si rubeolic, care s-a dovedit sigur si eficient, precizeaza autoritatile sanitare din cadrul OMS. (Steluta Indrei)

Pericolul persista si la noi

Conf. dr. Alexandru Rafila, membru al Comisiei de vaccinologie din Ministerul Sanatatii, precizeaza ca, la ora actuala, in tara noastra, copiilor de aproximativ un an li se administreaza vaccinul asociat rujeolic urlian si rubeolic, care este importat si care asigura o protectie convenabila. O explicatie a posibilei epidemii de rujeola in Europa este acumularea de populatie neprotejata de vaccin. Inclusiv in tara noastra, in anul 2005, din cauza ca a existat o fereastra de 6 – 7  luni in care nu s-a administrat vaccinul a existat un asemenea pericol. Institutul Cantacuzino nu a produs niciodata vaccinul rujeolic, urlian si rubeolic, in schimb avea linie de productie pentru vaccinul rujeolic. Fabicarea acestui vaccin a fost intrerupta, tara noastra importand vaccinul asociat rujeolic, urlian si rubeolic de la producatori din Franta si Marea Britanie. Conf. dr. Alexandru Rafila atrage atentia ca, desi vaccinul este administrat, este eficient, totusi “in comunitatile greu accesibile din motive culturale, religioase etc. pericolul epidemiei de rujeola persista”.

×