x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Algele elimina toxinele

0
21 Mar 2005 - 00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • ALIMENTATIE ECHILIBRATA
  • Alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi saturate, in produse cu densitate calorica mare, alimentatia monotona, bazata in special pe carnea de porc, sunt principalele cauze ale acumularii de toxine in organismul nostru. De asemenea, sedentarismul este unul dintre principalii dusmani ai sanatatii, lipsa miscarii asociata cu o alimentatie nesanatoasa condamnand organismul uman la intoxicare.

    Vitamine, saruri, iod

    Medicii nutritionisti recomanda algele marine drept unul dintre cele mai bune mijloace de detoxifiere a organismului. Algele marine se remarca printr-un continut ridicat in vitamine, saruri minerale, aminoacizi, proteine si iod, ceea ce face ca ele sa fie unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, "algele marine au calitati multiple, in special algele marine brune, din zonele nepoluate. Acestea contin substante extrem de valoroase pentru organismul uman, care ajuta la scaderea colesterolului si chiar la eliminarea din organism a unor contaminanti periculosi, cum sunt metalele grele, sau la eliminarea noxelor, otravurilor care provin din fumatul activ sau pasiv". Datorita continutului ridicat de iod, algele marine activeaza functia glandei tiroide si microcirculatia sangvina, contribuind astfel la eliminarea substantelor toxice din organism. Ca urmare a consumului de alge marine se observa o diminuare a grasimii subcutanate si o crestere a fermitatii si elasticitatii pielii.

    Prin calitatile lor, algele marine sunt recomandate in prevenirea bolilor in care sunt implicati radicalii liberi (afectiunile cardiovasculare, renale, oculare, pulmonare, cancer etc.), in cresterea performantelor la sportivi, in starile de oboseala si de asemenea persoanelor care au carente de calciu si magneziu.

    "O calitate deosebita a algelor consta in aceea ca induc senzatia de satietate foarte rapid, iar aportul caloric in cazul consumului lor este scazut", afirma prof. dr. Mencinicopschi. Contribuind la detoxifierea organismului, algele sunt in acelasi timp o modalitate de a slabi sanatos, fara a ne plange de senzatia de foame.

    Putine calorii

    Alimentatia adecvata, aportul caloric scazut trebuie asociate cu exercitiul fizic moderat ca intensitate, astfel incat detoxifierea sa se realizeze. Tocmai de aceea, exercitiul fizic este pus de doctorul Walter Wilet la baza piramidei alimentare.

    Pentru eliminarea toxinelor si mentinerea sanatatii, la baza piramidei sunt asezate cerealele integrale, uleiurile vegetale (uleiul de masline, de rapita, de soia, de floarea-soarelui etc.), apoi legumele si fructele crude, intens colorate. "Acestea sunt adevarati purificatori ai organismului nostru, care actioneaza de la nivel molecular pana la nivelul sistemelor organismului nostru. Este vorba despre alimente curate, necontaminate cu acei contaminanti care sunt posibili astazi si care in conditiile globalizarii poluarii afecteaza si alimentele", sustine prof. dr. Mencinicopschi.

    Efectele detoxifierii

    Detoxifierea creste imunitatea organismului, il face mai rezistent la factorii de stres. De asemenea, eliminarea toxinelor ne regleaza sistemul nervos, ne imbunatateste viteza de reactie, de gandire, apar o stare de bine si o accentuare a capacitatii mintale, a functionarii creierului.

    "Un ou pe zi este considerat a fi sanatos, o portie de peste macar la doua-trei zile face parte dintr-un comportament alimentar sanatos. Pestele gras de ocean (codul, macroul, heringul, somonul), dar si pestii indigeni (somnul, crapul, pastravul) sunt foarte indicati pentru a fi consumati ca aport proteic de origine animala in perioadele de detoxifiere a organismului", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi.

    SFATUL MEDICULUI
    "In procesul de detoxifiere a organismului trebuie sa consumam cu moderatie zahar propriu-zis (produse de patiserie, care elibereaza zaharuri ce induc un stres al pancresului, obligat sa produca cantitati mari de insulina), produse bogate in amidon (paine alba)", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Un aport caloric crescut provoaca obezitatea, care la randul ei atrage bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, cancerele.
    STIATI CA
  • O data la doua-trei luni este bine sa aveti o perioada de detoxifiere pentru a va revigora organismul.
  • Pentru eliminarea toxinelor trebuie sa consumati aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi (apa, ceaiuri, sucuri din fructe si legume). Acestea contribuie la mentinerea balantei hidrice a organismului, in acelasi timp fiind mijloace de a curata organismul de metabolitii toxici.
  • STIRI
    BROCCOLI. Cercetatorii de la Universitatea Berkeley din California au aratat ca substantele continute in broccoli sunt folosite de organismul uman ca o arma impotriva cancerului. Aceste substante se tranforma in timpul digestiei in diindolylmethan, o substanta care are capacitatea de a impiedica inmultirea celulelor canceroase. Mai mult decat atat, substanta care se gaseste in broccoli grabeste distrugerea tumorilor maligne, crescand nivelul proteinei care actioneaza asupra acestora.

    SPIRULINA. Un supliment alimentar foarte bun, spirulina este o alga marina cu efecte de intretinere si tonifiere, un mijloc de detoxifiere a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, celor care au o alimentatie bogata in proteine animale le sunt recomandate proteinele speciale continute de spirulina. Pe de alta parte, 10-15 grame din aceasta alga pot acoperi necesarul zilnic de proteine, inlocuind in mare parte proteinele animale. In alimentatia persoanelor supraponderale, diabeticilor, bolnavilor de ficat, spirulina detine un rol deosebit.

    VEGETARIENI. Cercetatorii americani ii critica sever pe parintii care isi obliga copiii sa respecte un regim vegetarian, pentru ca produsele alimentare de origine animala contin o serie de produse biologice, cum sunt aminoacizii esentiali, proteinele, vitaminele, mineralele, care nu se intalnesc in alte alimente. Studiile au aratat ca femeile care nu consuma produse de origine animala dau nastere unor copii sub greutatea normala, care se dezvolta foarte greu. In contradictie, Asociatia vegetarienilor din Marea Britanie sustine ca un regim alimentar vegetarian ofera mai multa energie organismului, iar cei care il respecta sunt mai sanatosi.
    Citeşte mai multe despre:   organismului,   algele,   eliminarea,   marine

     



    Mai multe titluri din categorie

    EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19

    EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19
    Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul franco-austriac Valneva este analizat în regim de urgență de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Compania a încheiat un contract cu...

    Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2

    Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
    Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în lunile următoare, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC),  citat de Reuters. ''Omicron ar putea provoca...

    Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia

    Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia
    Anticorpii generați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 au înregistrat un nivel mai ridicat dacă bolnavii aveau și alte probleme, precum cele respiratorii, cardiace sau digestive, arată un studiul...

    Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite

    Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
    Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri...

    Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19

    Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19
    Există o singură soluție pentru a opri transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19 în acest moment, potrivit medicului Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.  „Măsurile...

    Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

    Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
    Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

    Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

    Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
    În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

    Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

    Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
    Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

    EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

    EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
    Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

    Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

    Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
    Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

    Botox versus Acid Hialuronic

    Botox versus Acid Hialuronic
    Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

    Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

    Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
    Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

    Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

    Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
    Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

    Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

    Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
    Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

    Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale

    Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale
    Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
    Serviciul de email marketing furnizat de