x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimentele bogate în zahăr și grăsimi crează dependență similară cu drogurile. Risc ridicat de cancer

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi crează dependență similară cu drogurile. Risc ridicat de cancer

de Redacția Jurnalul    |    27 Mar 2023   •   21:00
Alimentele bogate în zahăr și grăsimi crează dependență similară cu drogurile. Risc ridicat de cancer

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi crează dependență puternică, similară cu drogurile, arată un studiu al cercetătorilor americani și germani, publicat în revista Cell Metabolism.

Prin urmare, consumul de produse precum chipsuri, cartofi prăjiți, dulciuri, sucuri nu este cauzat de lipsa de voință, așa cum se credea până acum.

Analiza a fost realizată prin administrarea zilnică unui grup de voluntari a unei budinci cu o cantitate mare de zahăr și grăsimi timp de 8 săptămâni, alături de alimentele normale. 
Un alt grup a primit o budincă cu același număr de calorii dar cu un conținut mai scăzut de grăsimi. 

Participanților le-a fost înregistrată activitatea cerebrală înainte și pe parcursul celor două luni. 
"Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi. În schimb, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic", este concluzia studiului.

La grupul care a consumat budinca cu zahăr și grăsimi s-a activat astfel sistemul dopaminergic, regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.
"Potrivit măsurătorilor noastre asupra activităţii cerebrale, creierul se re-cablează prin consumul de chipsuri şi alte alimente de acest gen. El învaţă în mod inconştient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient, vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr", a explicat coordonatorul studiului, Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului.

Însă aceștia nu s-au îngrășat mai mult decât cei care au consumat mai puține grăsimi și nici nu le-a crescut glicemia și colesterolul. 
"Multe alimente procesate au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr. Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora re-cablează circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării. Totodată, similar drogurilor care creează dependenţă, există dovezi că această re-cablare promovează un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic", arată studiul.

Experimentul a fost realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Metabolism din Köln şi de la Universitatea Yale.

Anterior, un alt studiu efectuat de oameni de știință de la Școala de Sănătate Publică Imperial College London arată că persoanele care consumă produse bogate în grăsimi și zahăr au risc mai mare de a dezvolta și muri de cancer, îndeosebi cerebral și ovarian. Au fost studiate dietele a 200.000 de adulți din Marea Britanie timp de un deceniu.


 

×