x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apendicita nu e o bagatelă

Apendicita nu e o bagatelă

de Florin Condurateanu    |    14 Mai 2012   •   18:32
Apendicita nu e o bagatelă

Unii zic ca operatia de apendicita e o chestie de abcedar al chirurgiei. Tocmai de aceea, rezidentii o executa mai putin intervin chirurgii cu greutate. Pe de alta parte, se mai spune ca operatia de apendicita poate dura si 5 minute, dar si 5 ore atunci cand apendicul nu se afla la locul lui si chirurgul trebuie sa-l caute.

Uneori interventia e dificila fiindca infalmatia apendicului reprezinta o mare diversitate ce adesea se asociaza cu peritonita. Se intampla ca omul in criza de apendicita sa vina la chirurgie tarziu: peritonita e veche si a atins mai multe organe ajungandu-se si la un soc septic, adica la o infectie de amploare aducatoare adesea si de moarte.

De fapt, de apendicita a murit Garibaldi. Apendicita acuta trebuie operata. Solutia este bisturiul. Niste personalitati ale chirugiei chiar rosteau sentinta "un apendic in criza nu trebuie lasat, pana la asfintitul soarelui el trebuie scos'.

Care sunt semnele clinice ale unei crize de apendicita? Apare o durere in dreapta abodmenului inferior. Durerea debuteaza in capul pieptului sub osul stern, apoi coboara in fosa iliaca dreapta cu iradieri si in partea interna a coapsei. Se instaleaza lipsa poftei de mancare si o senzatie de voma, greturile ajungand pana la varsaturi. Aflat in criza de apendicita pacientul are o stare febrila, dar rar peste 38 de grade.

In analiza de sange creste numarul de globule albe. Eventual, la ecografie apendicul apare cu un contur dublu, caci peretele sufera de edem.

In tarile ocidentale bogate cei suspectati de apendicita sunt supusi tomografiei computerizate. Totusi, diagnosticul de apendicita acuta nu e usor de pus.

La femei durerea poate fi si o suferinta data de anexita. Si necazurile la vezica biliara pot da aceste simptome. Chiar ulcerul perforat poate duce la dureri in zona apendicului. Pietrele la rinichi se pot manifesta cu simptome asemanatoare apendicitei. Alte boli ale colonului provoaca dureri si simptome asemanatoare apendicitei.

×