x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să previi și să tratezi arsurile la stomac în perioada sărbătorilor: Alimente și sfaturi de la experți

Cum să previi și să tratezi arsurile la stomac în perioada sărbătorilor: Alimente și sfaturi de la experți

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2023   •   12:30
Cum să previi și să tratezi arsurile la stomac în perioada sărbătorilor: Alimente și sfaturi de la experți
Sursa foto: Hepta

Cu sărbătorile în plină desfășurare, bucatele tradiționale bogate în grăsimi și condimente pot aduce nu doar bucurie, ci și disconfort gastric, provocând reflux gastro-esofagian și arsuri la stomac. Pentru a face față acestor neplăceri, experții în nutriție oferă sfaturi și sugestii privind alimentația și obiceiurile alimentare.

Amy Shapiro, nutriționist, recomandă consumul a 5-6 mese mai mici pe zi în loc de 3 mese mari, evitarea consumului rapid și mâncatul cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru a preveni presiunea asupra esofagului și producția excesivă de acid gastric.

În cazul în care arsurile la stomac devin inevitabile, există anumite alimente care pot ajuta la calmarea lor. Maggie Michalczyk, un alt nutriționist, subliniază importanța alimentelor bogate în fibre, cum ar fi ovăzul și cerealele integrale, care sunt ușor de digerat și nu cresc aciditatea gastrică.

Produsele lactate cu conținut redus de grăsimi, cum ar fi iaurtul, sunt, de asemenea, recomandate, deoarece conțin probiotice care contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv.

„Iaurtul cu un conținut redus de grăsimi și laptele cu un conținut redus de grăsimi pot ajuta la atenuarea senzației de arsură la stomac pe măsură ce apare. Este important să aibă un conținut redus de grăsimi deoarece grăsimea poate agrava în continuare refluxul acid”, potrivit nutriționistului Maggie Michalczyk.

Legumele, în special cele cu frunze verzi și cele rădăcinoase, sunt benefice pentru digestie și ajută la prevenirea refluxului gastro-esofagian, potrivit Huff Post.

„Legumele cu frunze verzi, legumele rădăcinoase și chiar mazărea sunt blânde, îmbunătățesc digestia și ajută la prevenirea bolii de reflux gastroesofagian atâta vreme cât nu sunt gătite cu mult usturoi sau condimente. Bucură-te de ele din abundență la orice masă festivă!”, recomandă nutriționistul.

Printre alternativele naturale pentru calmarea arsurilor la stomac se numără și aloe vera, care are proprietăți antiinflamatoare, și ghimbirul, cu efecte antiinflamatoare și capacitatea de a stimula golirea gastrică.

Feniculul, adăugat în preparatele festive, poate contribui la reducerea acidității acestora, iar pepenele roșu, bogat în apă, ajută la diluarea acidului gastric, fiind un remediu eficient împotriva arsurilor la stomac.

Cu atenție la alimentație și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, poți să te bucuri de deliciile sărbătorilor fără să fii afectat de disconfortul gastric, potrivit Medicool.

×