x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la tratamente. Un medicament preferat de români poate afecta GRAV ficatul

Atenție la tratamente. Un medicament preferat de români poate afecta GRAV ficatul

de Redacția Jurnalul    |    17 Aug 2023   •   22:15
Atenție la tratamente. Un medicament preferat de români poate afecta GRAV ficatul

Un medicament preferat de români poate provoca afecțiuni dacă este administrat în cantități prea mari.

Medicul chirurg Irinel Popescu atrage atenția că multe transplanturi hepatice au avut loc din cauza administrării abuzive de paracetamol, potrivit dcnews.ro. 

„S-au făcut multe transplanturi hepatice pentru intoxicație, cu paracetamol mai ales. Ficatul are niște funcții extrem de complexe care sunt înțelese, până acum, doar într-un anumit procent. Există încă loc foarte mult de cercetare. De ce anumite medicamente sunt toxice, iar altele nu... este greu de spus.

La modul general, medicamentele care sunt active și care ajută organismul, o mare parte dintre ele sunt, în același timp, și toxice pentru ficat. Unele sunt chiar excesiv de toxice, putând să ducă la insuficiență hepatică acută.

Alte medicamente determină alterări moderate ale funcției hepatice. Dar s-a și văzut că atunci când s-a întrerupt medicamentul respectiv, funcția hepatică a revenit la normal. Există și un factor individual. Ceea ce unele persoane tolerează fără probleme, altele nu tolerează”, a explicat medicul în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.

Paracetamolul este eliberat fără prescripție medicală și administrat adesea pentru dureri de cap ori de dinți, dar este și un antitermic eficient. 

Este însă recomandat ca acesta să fie luat doar în dozele prescrise de medic.

 

 

 

×