x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Auzul chinuit

de Florin Condurateanu    |    27 Sep 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
Ii auzi pe unii dand din mana compatimitor: "A imbatranit, i-a imbatranit si timpanul si nu mai aude bine deloc". O data cu trecerea anilor, auzul scade, dar nu timpanul este de vina de aceasta presbiacuzie. Asistentul universitar doctor George Mincu, medic primar la Clinica ORL de la Spitalul "Sf. Maria", explica surditatea si diminuarea auzului.

Hipoacuzia

La varstnici, de regula nu timpanul face probleme, nici scarita, nicovala si ciocanelul, adica oscioarele din urechea medie. Imputinarea auzului provine din urechea interna. In urechea interna, vibratiile sonore, adica forme mecanice ce se convertesc in influxuri nervoase care, prin fibre nervoase, ajung in creier. De fapt, noi auzim cu scoarta, urechea este doar un receptor. Ei bine, hipoacuzia, adica auzul scazut la varstnici, este neurosenzoriala. Imbatraneste si se distruge o parte dintre celulele care transforma energia mecanica sonora in influx nervos, si asta in urechea interna, dar imbatranesc si unele celule din scoarta. Cand varstnicul incepe sa simta o importanta diminuare a auzului, el nu trebuie sa astepte surditatea, ci sa poarte din timp proteze auditive, care sunt amplificatoare de sunet din ce in ce mai mici, mai perfectionate, mai cochete, de culoarea pielii. Nu este bine sa fie lasate celulele din urechea interna si celulele din creier sa se dezobisnuiasca cu lucrarea auzibila. Dar exista si alte surditati in afara scaderii de auz pricinuita de varsta. Unii se scoala dimineata fara auz.

Pe strada, o domnisoara a avut o usoara stare de lesin, s-a asezat pe marginea unui gard, dar cand si-a revenit nu mai auzea cu o ureche. Exista surditati brusc instalate care sunt fie de natura virala, fie de natura vasculara. Surditatile bruste reprezinta o urgenta. Tratamentul trebuie facut in primele 24-48 de ore, astfel putandu-se redobandi auzul. Circulatia la nivelul urechii e foarte fina. Artera e subtire si o usoara neirigare cu sange afecteaza nervul auditiv. Scaderea de auz este insotita adesea de vertije si zgomot in urechi. Care sunt cauzele care, in functie de zona urechii, pot provoca surditati si diminuarea auzului? Pavilionul urechii, cu formele lui, este facut sa filtreze sunetele supra-adaugate care deranjeaza sunetele principale. In conductul urechii cauza scaderii auzului este un dop de ceara, ce trebuie inlaturat prin manevre simple.

Tumoare

Neurinomul acustic este o tumoare necanceroasa, care apare uneori in urechea interna si care trebuie eliminata chirurgical. Fumul de tigara, precum si stresul produc spasme pe reteaua de vase care pot provoca si ele scaderea de auz. Alta cauza este poluarea sonora. Telefoanele mobile exagerat folosite duc si ele la o scadere de auz. O trauma sonora nu e obligatoriu sa fie foarte mare pentru a aduce prejudicii auzului, dar aceasta poluare fonica, daca este indelungata, produce leziuni in urechea interna.

PERFORARI DE TIMPAN. Alte perforari de timpan duc si ele la scaderea auzului, dar aceasta este mica. La unii oameni din nastere lipsesc oscioare din triada scarita-nicovala-ciocan sau unele infectii blocheaza aceste oscioare ale auzului. Otoscleroza blocheaza scarita in fereastra ovala, mai ales la tineri, preponderent la fete, cauza ramanand neelucidata inca de medicina. Si otoscleroza scade auzul si se poate interveni chirurgical pentru deblocarea scaritei, se poate inlocui scarita cu alta din tantal sau se poate monta o proteza acustica.

SFATUL MEDICULUI
Si otitele externe, vara, duc la infectii in conductul auditiv extern, furuncule, ciuperci din piscine etc. Dar in afara de acestea si un exces de curatire cu betisoare cu vata a urechii poate aduce prejudicii auzului. In ureche exista niste picioruse care vibreaza in acelasi sens, niste cili care alcatuiesc un fel de covor rulant ce indeplineste functia de a scoate secretiile si substantele straine din ureche. Facand prea multa curatenie cu betisoare cu vata se distrug acesti cili atat de importanti, plus ca sunt impinsi germenii si secretiile spre timpan. Cand in urma unor otite se perforeaza timpanul de catre orelist pentru eliminarea secretiilor, acesta se reface si nu lasa urme.

×
Subiecte în articol: urechea auzului