x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bitterul suedez creste imunitatea

Bitterul suedez creste imunitatea

de Liana Hainarosie    |    17 Ian 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Bitterul suedez inlatura oboseala, reda buna-dispozitie, intareste sistemul imunitar, este depurativ. El poate fi folosit preventiv sau curativ, ca tratament adjuvant intr-o serie de afectiuni acute si cronice.

"Bitterul suedez clasic contine: 10 g de radacina de gentiana, in alte variante praf de pelin, 5 g de smirna, 0,2 g de sofran, 10 g foi de sena, 10 g de camfor, 10 g de radacina de revent sau rubarba, 10 g de radacina de angelica", explica dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Bitterul suedez poate fi cumparat de la plafar sau poate fi facut acasa, sub forma de macerat. Maceratul se prepara prin amestecarea plantelor intr-un litru si jumatate de rachiu de secara sau de fructe de 38-40 de grade. Acesta se lasa la macerat 14 zile. Este de dorit ca bitterul sa se prepare vara, deoarece trebuie expus la soare timp de doua saptamani. In acest fel se grabeste extractia aproape completa a substantelor active din plante. Daca se prepara in alt anotimp, se lasa langa o sursa de caldura, 14 zile, timp in care se agita zilnic. Este de dorit ca plantele sa fie proaspete, dar se pot utiliza si uscate. Bitterul suedez are un termen de valabilitate mare, mentinandu-si proprietatile chiar si dupa cativa ani de pastrare.

Afectiuni

"Pentru a creste imunitatea organismului, preventiv se administreaza cate o lingurita cu bitter de doua ori pe zi, dimineata si seara, dizolvata in putina apa sau ceai. Daca apar semne de disconfort se pot lua trei lingurite cu bitter pe zi. "Pentru reumatism, bronsite, guta, dischinezie, hepatite, micolitiaza renala, infectii urinare, se iau 2-3 linguri pe zi cu bitter. Aceeasi cantitate este recomandata si pentru bolile cronice - cancere, tumori, leucemii, chisturi, fibroame, pe langa tratamentul prescris de medicii specialisti", recomanda dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

In general, bitterul suedez se ia inainte de masa sau in timpul mesei, pentru a fi bine absorbit. Dar daca exista afectiuni precum hiperaciditatea gastrica sau ulcerul duodenal, medicul avertizeaza ca nu trebuie administrat pe stomacul gol, deoarece creste aciditatea gastrica.

In ceea ce-i priveste pe copii, trebuie sa dam dovada de precautie, din cauza continutului de alcool.

De asemenea, bitterul suedez se poate folosi si extern, prin aplicarea de comprese pe zonele dureroase. Compresele cu bitter se recomanda in atenuarea durerilor cauzate de colici renale sau biliare, chisturi renale sau ovariene, reumatism, probleme articulare. Ele nu trebuie sa fie nici reci, dar nici calde. De regula, se tin intre o ora si trei ore. Exista si cazuri in care se aplica si toata noaptea. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu avertizeaza ca bitterul nu inlocuieste antiinflamatoarele. Este totusi un bun decontracturant local si analgezic.
×
Subiecte în articol: bitterul suedez