x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala Alzheimer "infectează” tot creierul

Boala Alzheimer "infectează” tot creierul

de Magda Marincovici    |    29 Aug 2012   •   20:49

Cercetatorii americani au facut un pas important in explicarea maladiei Alzhiemer. In opinia acestora boala nu inseamna ca o zona a creierului este afectata, ci o difuzare a ei comparabila cu o infectie la nivelul neuronilor. Comparatia cu o infectie este valabila pana la un punct, deoarece in evolutia bolii nu este implicat un agent infectios, ci o proteina anormala.

Cercetatorii americani au studiat pe rozatoare transgenice purtatoare a unei gene care produce o forma anormala a proteinei Tau intr-o zona a cortexului. Creierul rozatoarelor a fost analizat mai multe luni pentru a se stabili o harta a raspandirii proteinei. Cercetatorii au constatat ca pe masura ce rozatoarele imbatranesc, aceasta proteina se raspandeste tot mai mult. Expansiunea proteinei a fost comparata cu un incendiu care este localizat initial in zona care raspunde de capacitatea de memorare. De aici, se deschid usi prin care se extinde incendiul. Daca sunt blocate aceste usi, este stopata raspandirea proteinei. Este ceea ce au incercat sa faca specialistii americani. Ei au stabilit ca nu este o bacterie, ci o proteina anomala numita Tau, care trece rapid de la o celula la alta. Acum, cercetatorii se straduie sa scurtcircuiteze traiectoria proteinei. "Aceasta progresie este foarte asemanatoare cu cea existenta in primele stadii ale maladiei Alzheimer la oameni", a explicat medicul Karen Duff, profesor de patologie si psihiatrie la Universitatea Columbia, autor al studiului.

Specialistii spun ca aceasta descoperire ar putea constitui o explicatie si pentru alte boli, in special a maladiei Parkinson. In prezent, ei sunt convinsi ca, pornind de la aceste descoperiri ,se vor putea pune la punct terapii noi, mai eficiente. Potrivit OMS, la nivel global, aproximativ 36 de milioane de persoane sufera de maladia Alzhiemer, o forma de dementa caracterizata prin pierderea progresiva si ireversibila a facultatilor mintale.

×