x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Broccoli, leguma anticancer

0
Autor: Andrada Floria 22 Noi 2005 - 00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Cercetari recente in domeniul fitoterapiei au aratat ca broccoli are in compozitia sa unele substante cu efecte benefice in pastrarea starii de sanatate a organismului si chiar in vindecarea sau incetinirea evolutiei unor boli cronice, cum ar fi cancerul.

Unul dintre studiile care demonstreaza efectele benefice ale acestei legume a fost realizat in Statele Unite ale Americii si a vizat pacientii bolnavi de cancer la vezica urinara. Astfel, un grup de oameni de stiinta de la universitatile Harvard si Ohio au descoperit ca unul dintre compusii din broccoli ajuta atat la prevenirea imbolnavirii de cancer de vezica, cat si la stoparea progresului acestei boli. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care includ aceasta planta in alimentatia zilnica sau care beau cate o jumatate de cana cu suc de broccoli de doua sau mai multe ori pe saptamana prezinta un risc cu 44% mai scazut de a se imbolnavi de cancer comparativ cu persoanele care nu au acest obicei sanatos.

Compusul miraculos

"Dupa ce am observat acest lucru, am incercat sa aflam care sunt compusii din broccoli care opresc inmultirea celulelor canceroase", povesteste Steven Schwartz, unul dintre expertii care au condus studiul si profesor la Universitatea de stat din Ohio. Asadar, cercetatorii au izolat din broccoli un compus care se numeste glucosinolat, despre care se crede ca are un rol esential in stoparea evolutiei cancerului. In cadrul testelor de laborator, acest compus s-a demonstrat eficient chiar si in cazul celei mai agresive forme a cancerului de vezica.

Chiar daca rezultatele studiului s-au dovedit a fi incurajatoare, cercetatorii nu au aflat care este mecanismul prin care glucosinolatul impiedica inmultirea celulelor canceroase. "In acest moment studiem si celelalte substante din compozitia legumei, pentru a afla daca efectul anticancerigen este produs de mai multi compusi sau doar de unul singur. Cert este insa ca broccoli ar trebui sa ocupe un loc esential in dieta noastra zilnica", a explicat Steven Clinton, profesor de hematologie si oncologie la Universitatea din Ohio.

OPINIA SPECIALISTULUI. Constantin Sararu, medic primar, compententa homeopatie, precizeaza ca "intr-adevar, broccoli are o puternica actiune remineralizanta si revitalizanta asupra organismului. Cu siguranta, aceasta leguma are foarte multe beneficii asupra sanatatii noastre, insa doar daca este consumata cruda sau sub forma de suc natural". Prin fierbere se pierd multe dintre proprietatile ei vindecatoare, explicata specialistul.
Citeşte mai multe despre:   broccoli

 



Mai multe titluri din categorie

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...
Serviciul de email marketing furnizat de