x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Calcaie fine cu untura si pelin

Calcaie fine cu untura si pelin

de Georgeta Licsandru    |    06 Sep 2005   •   00:00
Calcaie fine cu untura si pelin
COSMETICA
Mersul pe jos, incaltamintea necorespunzatoare afecteaza pielea calcaielor. Astfel apar atat de neplacutele bataturi, crapaturi sau chiar descuamarea pielii. Pentru inmuierea si hidratarea pielii de pe calcai, pentru vindecarea ranilor, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu ne sfatuieste sa folosim unguentele din plante cu proprietati emoliente, cicatrizante si antiinflamatoare: galbenelele, coada-soricelului, patlagina, pelinul, scoarta de stejar. Aceste unguente pot fi cumparate de la plafar sau pot fi pregatite in casa. Pentru aceasta avem nevoie de o baza mai grasa, care faciliteaza hidratarea - lanolina sau untura simpla.

Crema pentru crapaturi


Untura se pune la foc si se adauga in ea florile si frunzele de galbenele si de coada-soricelului. In crema rezultata se poate ingloba vitamina A uleioasa. Dupa ce s-a racit se obtine o crema grasa care hidrateaza si inmoaie foarte bine tegumentele. Daca crapaturile de pe calcai sunt insotite de sangerari, untura se combina cu traista-ciobanului, pelin, urzica sau patlagina, plante cu proprietati hemostatice si cicatrizante. "Alaturi de plante si untura, daca exista sangerari, se poate pune si o fiola de vitamina K", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

De doua-trei ori pe zi


Cremele pregatite in casa trebuie aplicate prin masaj usor, de doua-trei ori pe zi, dar mai ales seara, dupa baie. Dupa aplicare, timp de 10-15 minute nu trebuie sa va incaltati cu nimic, pentru ca unguentul sa intre bine in piele. Dupa o cura de doua-trei saptamani incep sa se vada rezultatele: calcaiele se inmoaie, crapaturile se inchid, se opresc sangerarile. Atunci cand ranile s-au vindecat, crema se aplica doar o data pe zi, pentru intretinere. "Asa cum folosim crema pentru ten sau pentru corp in fiecare zi, la fel ar trebui sa folosim si crema pentru calcaie", ne sfatuieste dr. Gabriela Papazian-Urdareanu.

Pentru ingrijirea calcaielor se pot face si bai locale cu decoct din scoarta de stejar sau coada-racului, dar se pot pune si comprese cu infuzii sau decocturi. Efectul folosirii bailor sau compreselor este mai putin spectaculos decat al unguentelor, pentru ca lipseste baza de hidratare - grasimea care inmoaie pielea.

BATATURI. Incaltamintea incomoda, prin frecare sau apasare, pe calcai, provoaca bataturi, care sunt o acumulare de celule moarte. Bataturile pot fi inmuiate si indepartate mai usor daca se maseaza zona cu un unguent pe baza de glicerina si galbenele sau traista-ciobanului, plante cu proprietati emoliente.

MIERE. Calcaiele pot fi unse si cu miere. Aceasta are proprietati antiinflamatoare si cicatrizante, fiind recomandata in cazul crapaturilor. De asemenea, polenul si propolisul pot fi folosite sub forma de aplicatii locale pe calcai sau dizolvate in apa de baie. In unguentele pregatite in casa se pot adauga polen si propolis. Se obtine o crema cu proprietati antiseptice, recomandata in cazurile de infectii in zona calcaiului.

×
Subiecte în articol: crema