x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate California - Cinci copii suferă de o boală misterioasă

California - Cinci copii suferă de o boală misterioasă

de Magda Marincovici    |    25 Feb 2014   •   20:13
California - Cinci copii suferă de o boală misterioasă
Sursa foto: Thinkstock

În California, sunt în îngrijirea medicilor cinci copii cu paralizie a membrelor. Medicii vorbesc de o boală misterioasă. Şi suspectează că un enterovirus provoacă paralizia membrelor, la fel ca în cazul poliomielitei, boala aproape eradicată. 
Iniţial s-a vorbit despre poliomielită, boală  în mare parte eradicată, care face în continuare victime în unele ţări sărace cum sunt Pakistan, Nigeria, Afganistan.
La Congresul Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia, medicii au prezentat de curând cazurile a cinci copii afectaţi de acest virus. Este vorba de cinci copii din California cu simptome asemănătoare celor specifice poliomielitei: pierderea bruscă a capacităţii de a mişca unul dintre membre urmată, în cel mult două zile, de o paralizie.

Trebuie precizat că toţi cei cinci copii erau vaccinaţi contra poliomielitei şi testele efectuate pentru a stabili prezenţa bolii au avut rezultat negativ. Deşi, la nivel global, virusul poliomielitei a fost eradicat în proporţie foarte mare, sunt alte virusuri care pot afecta măduva spinării şi pot provoca apariţia unui sindrom similar celui al poliomielitei, explică Keith Van Haren neurolog la Universitatea Stanford, principalul autor al acestui studiu de caz. 

În cursul ultimului deceniu, a fost făcută legătura între noile forme de enterovirusuri (virusuri care sunt localizate în sfera digestivă) şi apariţia acestui sindrom comparabil celui poliomielitic la copiii din Asia şi Australia, spune Keith Van Haren. Ca şi în poliomielită, boală virală infecţioasă care atacă sistemul nervos, această nouă formă de enterovirus afectează măduva spinării şi este, pentru moment, incurabil. Or, boala este gravă, deoarece paralizia care afectează membrele poate afecta, deopotrivă, muşchii respiratorii, care, în final, încetează de a mai funcţiona. 

IRM, investigaţie efectuată de toţi cei cinci copii, arată că leziunile măduvei spinării sunt similare celor provocate de poliomielită. Din păcate, nici unul dintre pacienţi nu a dobândit mobilitatea după şase luni de tratament. Testele au permis medicilor să anunţe că nici unul dintre copii nu aveau poliomielită şi că dintre ei, doi au avut teste pozitive la enterovirusul-68, suspectul numărul principal al medicilor americani în aceste cazuri.

Foarte frecvente, enterovirusurile sunt responsabile de gastroenterite sau de meningite acute benigne. Despre enterovirusul-68Se se ştie de mai mulţi ani. El a fost descris în boli respiratorii, în majoritatea lor benigne, explică Francis Delpeyroux, cercetător la Institutul Pasteur, responsabil OMS. Ca toate enterovirusurile, noul virus poate fi unul periculos. În cazul celor cinci copii din California, acest virus este suspectat în continuare ca posibilul agent patogen, fără a exista însă dovezi că nu ar fi o infecţie accidentală, spune doctorul Delpeyroux.

Deocamdată, este bine că acest sindrom nu e frecvent. Dar şi aşa Keith Van Haren le recomandă părinţilor să fie vigilenţi şi să consulte medicul de urgenţă dacă apar semne de paralizie chiar estompate la copilul lor.

×