x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023, număr record de consultații

Campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023, număr record de consultații

de Adrian Stoica    |    21 Aug 2023   •   12:15
Campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023, număr record de consultații

Campania de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București - Asumă-ți să fii sănătos! - Litoral 2023 desfășurată în perioada 14-19 a însemnat 4.757 de consultații medicale, în regim gratuit, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei și pediatriei.

La actuala ediție, cea de a treia, s-a desfășurat în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn, Mangalia și la ea au participat 36 de medici rezidenți și specialiști.  Pe parcursul celor șase zile ale campaniei, medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienți cu risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecțiuni tiroidiene, precum și pacienți, atât adulți, cât și copii, cu un grad ridicat de obezitate.

Astfel, din punct de vedere dermatologic au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular și 2 suspiciuni /melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluați (52% fete și 48% băieți) 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% au fost supraponderali, iar 8% subponderali.

În aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienții consultați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, însă un procent de 13,12% au prezentat valori ale tensiunii arteriale nediagnosticată. diabet zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,06%, însă valori glicemice care impun screening pentru diagnosticarea acestei boli a fost observată la 0,55% dintre cei consultați.

Raportat tot la specialitatea endocrinologie, din punct de vedere al greutății corporale s-au observat următoarele aspecte: 32,01% din cei consultați au fost suproponderali, 27,06% au prezentat obezitate grad I și 9,84%  obezitate grad II și III, respectiv grade înalte de obezitate; ceea ce conduce la concluzia că aproape 70% dintre cei consultați au greutate corporală peste cea normală.

Alte cifre înregistrate de către medicii endocrinologi și raportate la pacienții consultați în cadrul campaniei “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023 au arătat că: 8,54% au fost persoane cu dislipidemie cunoscută, 4,45 % au risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică și 3,65% au prezentat diverse afecțiuni tiroidiene.

“Această a treia ediție a campaniei noastre de prevenție ne-a arătat un interes în continuă creștere față de prevenția medicală din partea turiștilor aflați în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screening gratuit fiind cu 400 mai mare față de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect la care anul acesta, în premieră, s-au alăturat medicilor dermatologi și endocrinologi, colegii din specialitatea pediatrică, conducând împreună la prezența în acest program de voluntariat a unui număr total de 36 de medici rezidenți și specialiști cărora le adresez și de această data sincere mulțumiri. Îndrept aceleași gânduri către reprezentanții celor trei societăți medicale de profil implicate, către Ministerul Apărării Naționale, Direcția de Sănătate Publică din Constanța, precum și către echipele SMURD și SALVAMAR aflate la post în cele 5 stațiuni în care s-a derulat campania din acest an -Asumă-ți să fii sănătos!“a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul  Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023 a fost realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: UMF carol davila preventie medicina litoral