x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Metode eficiente de scoatere a căpușei. Pași de urmat pentru a evita o infecție

Metode eficiente de scoatere a căpușei. Pași de urmat pentru a evita o infecție

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   15:45
Metode eficiente de scoatere a căpușei. Pași de urmat pentru a evita o infecție

Încălzirea vremii naște temeri mai ales pentru părinții care încep să iasă cu cei mici la plimbare în natură. Mușcătura căpușei poate fi periculoasă deoarece provoacă uneori infecții grave. Așa că un lucru util de știut este cum se poate îndepărta fără probleme din piele.

Căpușele sunt active din martie până în noiembrie. Însă vestea bună este că există metode de scoatere a acestora care scad semnificativ riscul de infecție cu Borrelia burgdorferi, responsabilă pentru declanșarea bolii Lyme. Bacteria se transmite prin mușcătura căpușei care se hrănește cu sângele gazdei. 

Nu orice căpușă transmite acest agent patogen dar este bine să fim prevăzători și să știm ce să facem în cazul în care suntem mușcați. 

Pentru a se evita dezvoltarea infecției trebuie urmați mai mulți pași. Desigur, putem să mergem de urgență la camera de gardă a unui spital dar este util să știm și noi cum să acționăm. 

Metoda pensetei

În primul rând trebuie să ne păstrăm calmul. Înmuiem o bucățică de vată în alcool ori în iod. O ținem apoi circa 5 minute deasupra căpușei pentru că astfel nu va mai putea respira. Este suficient ca picioarele căpuşei să nu mai strângă atât de tare tegumentul. De îndată ce căpuşa şi-a desprins picioarele, cu ajutorul unei pensete, se răsuceşte capul căpuşei invers acelor de ceasornic,  explică digi24.ro

Metoda bățului de chibrit

O altă metodă eficientă este prin folosirea unui băț de chibrit întrucât căpușele sunt atrase din mirosul de fosfor. Așa  că umezim capul bățului de chibrit și facem cu el cercuri în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Parazitul își va scoate singur capul din piele în numai câteva secunde și se va urca pe bățul de chibrit pentru a ajunge la fosfor. Această soluție este cea mai bună deoarece riscul de infecție este zero. Însă dacă aceasta a stat înfiptă în corpul nostru mai mult de 24 de ore, posibilitatea să ne infectăm este mai mare. 

 

×
Subiecte în articol: capusa metode