x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Care sunt beneficiile unei ecografii Doppler

Care sunt beneficiile unei ecografii Doppler

10 Dec 2021   •   17:32
Care sunt beneficiile unei ecografii Doppler
Sursa foto: Photo by Gustavo Fring from Pexels

Ecografia Doppler este un test neinvaziv care folosește ultrasunete pentru a evidenția circulația sângelui în vasele sangvine. Chiar dacă există și alte teste care folosesc ultrasunete, acelea nu pot arăta circulația sangvină și nu pot oferi informații cu privire la potențialele blocaje sau îngustări. Din cauza acestei abilități, ecografia Doppler poate fi folosită pentru a diagnostica probleme și afecțiuni precum:

  • cheaguri de sânge sau trombusuri;
  • valve care funcționează necorespunzător la nivelul membrelor inferioare, această problemă putând duce la acumularea de sânge și alte lichide la nivelul picioarelor;
  • afecțiuni congenitale cardiace sau probleme asociate cu valvele inimii;
  • ocluzie arterială sau blocarea unei artere;
  • scăderea circulației sangvine la nivelul picioarelor;
  • anevrisme;
  • îngustarea arterelor etc.

Dacă există simptome care pot sugera medicului că ar exista o problemă cu circulația sangvină cum ar fi dispneea, umflarea picioarelor, crampe musculare la nivelul membrelor inferioare și stare de amorțeală sau slăbiciune musculară, atunci este posibil ca acesta să ceară efectuarea unei ecografii Doppler.

Chiar dacă exista și alte metode prin care se poate evidenția circulația sangvină și vasele de sânge, acestea pot fi invazive sau pot prezenta mai multe riscuri.

4 beneficii ale ecografiei Doppler

De la metoda folosită pentru a evidenția circulația sangvină, la timpul necesar, precizia acesteia și multe altele, ecografia Doppler prezintă anumite beneficii specifice cum ar fi:

Este o metodă neinvazivă

Deoarece ecografia Doppler este o metodă de diagnostic neinvazivă, adică nu presupune lezare tisulară, aceasta nu va necesita internare sau supraveghere după efectuare și nici nu va fi dureroasă. Mai mult decât atât, din cauza metodei de funcționare ecografia Doppler nu necesită nici pregătire specifică sau îndelungată, ceea ce înseamnă un timp mai scurt de așteptare.

Ecografia Doppler nu folosește radiații

Chiar dacă există și alte metode de diagnosticare a potențialelor probleme de circulație cum ar fi angiografia coronariană cu raze X sau CT, acestea folosesc radiații pentru a crea imaginile dorite.

Întrucât ecografia Doppler folosește ultrasunete și nu radiații pentru a obține informațiile necesare, această metodă de diagnostic poate fi considerată mai puțin riscantă decât alternativele ei.

Are rezultate precise

Având în vedere că există mai multe tipuri de ecografii Doppler, cum ar fi cea color, duplex sau spectrală, medicul are la dispoziție mai multe opțiuni din care să aleagă pentru a obține rezultatele cele mai bune. Acest beneficiu este susținut și de un studiu publicat în 2018 [1] care a analizat efectul acestei proceduri cu privire la diagnosticarea problemelor arterei carotide. La finalul studiului, cercetătorii au concluzionat că ecografia Doppler este mult mai eficientă în diagnosticarea problemelor apărute la nivelul arterei carotide și că reprezintă o procedură mai puțin costisitoare și mai puțin dăunătoare comparativ cu angiografia prin CT sau RMN.

Nu prezintă riscuri

Ecografia Doppler nu prezintă riscuri comparativ cu alte metode de diagnosticare care pot cauza:

  • reacție alergică la substanța de contrast;
  • lezarea vasului sangvin în urma folosirii cateterului pentru a ajunge la zona afectată sau dezlipirea unei porțiuni de grăsime acumulată pe pereții vaselor de sânge care poate duce apoi la blocarea circulației sangvine în altă zonă;
  • sângerare la locul inciziei;
  • potențialul risc asociat cu substanța de contrast și lezarea directă a rinichilor;
  • expunerea la radiații etc.

Ecografia Doppler nu prezintă niciun tip de risc, aceasta putând fi recomandată chiar și persoanelor însărcinate.

Dacă prezinți simptome asociate cu o circulație sanguină necorespunzătoare atunci este recomandată vizita la cea mai apropiată clinică sau spital. Spre exemplu, încearcă efectuarea ecografiei Doppler venoasă la centrele Ares, specialiștii de acolo putând evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Referințe:

  1. Oglat, Ammar A, et al. “A Review of Medical Doppler Ultrasonography of Blood Flow in General and Especially in Common Carotid Artery.” Journal of Medical Ultrasound, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6029191/.

 

 

 

×