x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce boli poate ascunde respirația urât mirositoare și cum o t​​​​​​​ratezi

Ce boli poate ascunde respirația urât mirositoare și cum o t​​​​​​​ratezi

09 Iun 2022   •   13:34
Ce boli poate ascunde respirația urât mirositoare și cum o t​​​​​​​ratezi

Halitoza este un termen provenit din latinescul „halitus”, care înseamnă respirație și grecescul „osis”, care definește un proces patologic. Astfel, halitoza descrie afecțiunea manifestată prin miros neplăcut al gurii sau, în mod uzual, „respirație urât mirositoare”. Halitoza ar trebui să fie o preocupare serioasă pentru cei care suferă de această afecțiune.

Dincolo de implicațiile de ordin social pe care le are, jenă și chiar stigmatizare, această boală conturează un spectru larg de afecțiuni dentare, gastrointestinale și chiar hormonale. Din aceste motive, persoanele care suferă de respirație urât mirositoare trebuie imediat să se prezinte, în primă instanță, la un consult stomatologic. Descoperă ce boli poate ascunde respirația urât mirositoare și cum o tratezi în funcție de caz!

Care sunt cauzele halitozei?

Halitoza este o afecțiune care afectează o mulțime de persoane în fiecare zi de cele mai multe ori compromițându-le viața socială. Pe măsură ce conștientizarea socială a igienei dentare continuă să crească, tot mai multe persoane caută îndrumare medicală pentru a se vindeca de această afecțiune supărătoare. Mai mult decât atât, dat fiind faptul că halitoza se manifestă într-o gamă variată de afecțiuni, diagnosticul diferențial este vital pentru a găsi agentul etiologic specific.

În general, majoritatea persoanelor care suferă de respiratie urat mirositoare sunt identificate cu afecțiuni de ordin dentar. Printre acestea se numără depunerea excesivă de placă bacteriană, respectiv tartru, obturațiile realizate incorect, erupțiile incomplete sau deficitare ale dinților, gingivita, parodontoza și chiar cariile netratate, care ajung să compromită structura dintelui.

Pe de altă parte, halitoza se manifestă și în dereglări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, insuficiență hepatică și renală, abcese pulmonare, afecțiuni digestive precum refluxul gastroesofagian și stenozele. Respirația urât mirositoare poate fi cauzată și de deficitul de vitamine C și A, asociat cu apariția gingivitei și a depunerilor de tartru.

Cum tratezi halitoza?

Pentru a scăpa de halitoză, igiena orală zilnică trebuie respectată cu strictețe. Periajul ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene moarte, patogene. De asemenea, este recomandat a se efectua un periaj profesional, la cabinetul medicului dentist, precum și îndepărtarea tartrului. Depunerile de tartru pot compromite în totalitate funcționarea dinților, ducând la parodontoză.

Protocolul de tratament parodontoza este specific în funcție de stadiul în care se află boala. În cazuri severe, este necesară intervenția chirurgicală asupra gingiei, pentru a fi îndepărtate depuneri de tartru de la nivelul rădăcinii dintelui. Datorită inovațiilor în tehnologie, acest lucru se realizează mult mai ușor în ziua de astăzi cu ajutorul unui laser special, deloc invaziv.

Este esențial ca pacientul să se prezinte la un control de rutină încă de la primele simptome ale halitozei. În general, aceasta este inofensivă dacă este diagnosticată din timp. Din păcate, foarte multe persoane se prezintă la consult doar atunci când halitoza se manifestă mult mai sever, asociată cu sângerări gingivale, dureri și deficit de masticație.

În funcție de stadiul de dezvoltare al afecțiunilor anexe, halitoza se tratează prin intervenții specifice. Atunci când este asociată unor altor afecțiuni, de ordin gastrointestinal, renal sau chiar hepatic, tratamentul halitozei trebuie să urmeze recomandările unui medic specialist, care înainte de toate trebuie să diagnosticheze corect cauzele respirației urât mirositoare.

 

×